Jens Stoltenberg a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei
Externe 18 ianuarie 2022, 20:02 | 877

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei ţări de către Rusia. Moscova a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să-și retragă miile de militari desfăşuraţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, relatează France Presse.

JENS STOLTENBERG secretarul general al NATO: "Riscul unui conflict este real. Aliații NATO încearcă să calmeze spiritele, iar orice agresiune va rezulta în costuri mari pentru Moscova. NATO este o alianță de apărare, care nu amenință Rusia și nici o altă țară. Rămânem pe aceleași poziții: un dialog combinat cu o strategie defensivă puternică."

NATO a invitat Rusia şi toţi aliaţii să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat, a anunţat Stoltenberg. ”NATO transmite Rusiei că dacă va decide să folosească forţa împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preţ mare de sancţiuni economice, financiare şi politice", a avertizat Jens Stoltenberg la Berlin, într-o conferinţă de presă la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz. Cei doi au cerut Moscovei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineţii de Moscova. Rusia a declarat marţi că aşteaptă răspunsuri din partea Statelor Unite şi NATO cu privire la cererile sale, între care renunţarea de către Alianţa Nord-Atlantică să se mai extindă în Est, înainte de a relua negocierile cu privire la criza geopolitică care ameninţă să degenereze într-un conflict în Ucraina.

SERGHEI LAVROV ministrul rus de Externe: "Aşteptăm răspunsurile care ne-au fost promise la aceste propuneri pentru a continua negocierile. Credem că discuţiile vor continua."

În cursul unei conferinţe de presă cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, aflată marţi într-o vizită de lucru la Moscova, Serghei Lavrov a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să înceapă să-şi retragă zecile mii de militari desfăşuraţi în apropiere de frontiera cu Ucraina. Conferinţa de presă Lavrov-Baerbock a avut loc chiar în momentul în care Washingtonul anunţa că secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa la Kiev şi Berlin săptămâna viitoare.

Opinia ta contează. Comentează!