Ludovic Orban a anunțat că demisionează de la președinția Camerei Deputaților
Externe 12 octombrie 2021, 15:43 | 801

Ludovic Orban a anunțat că mâine, la ora 12.00, demisionează de la președinția Camerei Deputaților. Potrivit lui Orban, desemnarea lui Dacian Cioloș, de către președintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou guvern, este „o cacealma”.

Desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloş nu ţine cont de principiul loialităţii constituţionale, care ar fi trebuit aplicat, şi nu ţine cont de faptul că desemnarea trebuie să se facă în persoana unui premier, care să aibă cu adevărat şansa de obţine o majoritate parlamentară, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Potrivit lui, niciun partid nu va susţine un guvern condus de acesta.

LUDOVIC ORBAN preşedintele Camerei Deputaţilor: "Este clar pentru orice om de bun simț că nici actuala conducere a PNL, nici alte formațiuni politice nu vor susține învestirea unui guvern Cioloș. La fel de evident este pentru orice om, care urmărește viața publică, un lucru clar - singura soluție pentru formarea unei majorități parlamentare este refacerea coaliției de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie, din PNL USR PLUS cu sprijinul minorității."

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.

Klaus Iohannis a anunțat ieri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze un nou guvern. Guvernul Florin Cîțu a picat pe 5 octombrie. 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat. Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, una va fi pusă în practică, și anume desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat pentru funcția de prim-ministru al României, a declarat Iohannis după consultările de la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!