Miniștrii de Externe și ai Apărării din România, Republica Moldova și Ucraina au semnat un angajament de securitate la Marea Neagră
Politic 13 aprilie 2023, 19:42 | 685

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Republica Moldova, România și Ucraina au semnat astăzi un angajament privind securitatea în regiunea Mării Negre. De asemenea, declarația subliniază importanța deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidat pentru aderare la blocul comunitar. În cadrul Conferinței de Securitate, care a avut loc la București, oficialii au discutat atât aspecte politice și economice, cât și culturale.

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe al României: "Am semnat o declarație comună foarte importantă care reprezintă primul document pe care îl semnăm trilateralei România, Republica Moldova, Ucraina. Este un document foarte important, care se axează pe tematica de securitate și care va fi făcut public în minutele următoare. El se concentrează pe dezvoltarea relațiilor noastre puternice între cele trei țări, în domenii extrem de relevante, atât în domeniul politic și în cel economic de infrastructură, securitate, cultură și consemnează faptul că avem viziuni similare cu privire la o Mare Neagră sigură și stabilă."

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a subliniat că dialogul între autoritățile din România, Republica Moldova și Ucraina ia o nouă dimensiune prin discuțiile despre securitate și apărare.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Situația regională existentă, afectată, dominată și cauzată de agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei, evident au pus în evidență și mai mult în importanța Mării Negre. În acest context regional dramatic, Republica Moldova este alături de Ucraina." Republica Moldova condamnă ferm războiul neprovocat și nejustificat declanșat de Federația Rusă contra Ucrainei și considerăm că toate crimele de agresiune, atrocitățile comise pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie investigate, iar persoanele implicate trebuie să fie trase la răspundere.

Emine Dzaparova, prim-adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, a spus în conferința de presă comună că la Kiev se simte sprijinul Republicii Moldova și al României.

EMINE DZAPAROVA, prin-adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei:"În această formă trilaterală sperăm să avem și cu altă ocazie discuții cu miniștrii Infrastructurii și Energiei, în lunile care vin. Ne pregătim pentru redresarea Ucrainei și vom avea nevoie de proiecte de proporții de infrastructură și energie. Să sperăm că și colaborarea cu Republica Moldova și cu România va da roade."

Ulterior, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a reiterat angajamentul României pentru sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și pentru solidaritatea cu poporul ucrainean, în aceste momente dramatice.

ANGEL TÎLVĂR, ministrul român al Apărării: "Am abordat subiectele subsumate registrului NATO și UE, țara noastră fiind un contribuitor activ la instrumentele de parteneriat dedicat Ucrainei și Moldovei. Am trecut în revistă stadiul acestora și am convenit să menținem același caracter constant al coordonării, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. În context, i-am asigurat pe omologii mei ucrainean și moldovean de sprijinul nostru pentru conectarea ireversibilă a Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul european."

Iar ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatâi, a adus un omagiu poporului ucrainean și forțelor sale armate pentru sacrificiile enorme și a adăugat că Republica Moldova este dispusă să se implice inclusiv în reconstrucția post-conflict a Ucrainei.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării Republicii Moldova: "În prezent, Republica Moldova este supusă riscurilor militare. Drept exemplu servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situaţia de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum şi în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că astăzi situaţia rămâne calmă, dar volatilă, cu unele elemente de imprevizibilitate."

La final, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a menționat că urmează o muncă lungă și grea pentru toate cele trei țări, dar pacea și prosperitatea poate fi asigurată dacă va exista unitate. Prima reuniune trilaterală între miniștrii de Externe ai României, Republicii Moldova și Ucrainei s-a desfășurat în septembrie trecut la Odesa.

Opinia ta contează. Comentează!