Navă cargo sub pavilion turcesc, care a eşuat pe 20 septembrie în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre, s-a scufundat
Externe 13 octombrie 2021, 17:44 | 231

O navă cargo sub pavilion turcesc, care a eşuat pe 20 septembrie în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre, s-a scufundat la ţărm. Printre problemele care au îngreunat misiunea de salvare s-au numărat vremea proastă și țărmul stâncos din zonă. Nava ''Vera Su'' are o încărcătură de 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică, anunță autoritățile bulgare.

''Compartimentul motoarelor navei cargo este inundat. Sunt găuri în carena vasului. Nava nu mai poate fi salvată, doar să se încerce evacuarea încărcăturii'', a declarat directorul executiv al Administraţiei Maritime bulgare, Vențislav Ivanov.

Mai devreme, în cursul zilei de miercuri nava a fost inspectată de scafandri, care au constatat că ea este imobilizată pe un banc de nisip, cu şanse mici de a mai putea fi mişcată. Autorităţile bulgare speră să poată pătrunde în compartimentul cargo pentru a evacua ureea, dar operaţiunea este îngreunată de condiţiile meteo. Conform experţilor, operaţiunea de evacuare nu ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie.

Cargoul Vera Su a eşuat pe ţărmul stâncos pe 20 septembrie, în condiţii de vreme bună. Versiunea procuraturii bulgare este că marinarul aflat la manşă a adormit. Însă în pofida riscurilor ecologice, autorităţile bulgare au trimis nave de salvare la opt zile după eșuarea vasului, dar acestea erau dotate cu echipament inadecvat pentru descărcarea ureei, aceasta începând să se scurgă în mare. ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat revolta faţă de neglijenţă autorităţilor bulgare şi a avertizat asupra posibilelor consecinţe ireversibile asupra mediului. Dacă este eliberată în apă în cantităţi mari, ureea (un îngrăşământ chimic) provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, cu efecte toxice asupra faunei marine, inclusiv pentru păsări. Acumularea sa poate fi un pericol şi pentru om, prin consumul de peşte sau fructe de mare.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE