Post Scriptum cu Alex Cozer: Protest populist în fața legislativului

„Vrem să ne achitați facturile”. „Guvernul este obligat să ne achite toate facturile pe timp de iarnă”. Cam asta scria pe niște pancarte frumos desenate și se scanda astăzi în fața Parlamentului de patratistele de la Orhei, ațâțate de Marina Tauber și restul găștii din gruparea criminală a lui Șor. Cei care au ieșit astăzi în fața Parlamentului, din nou, au motive diferite. Masa de manevră, carnea de tun, pentru cei 400 de lei, remunerarea obișnuită cu care Șor își plătește așa-zișii protestatari. Iar liderii lor, cei care se lefăie în lux, pentru a-și păstra libertatea și comfortul obținute tocmai pe seama sărăcirii și prostirii celor care astăzi cereau Guvernului să le achite facturile.

Într-o țară atât de săracă, dezinformată, cu o populație extrem de vulnerabilă în fața propagandei și manipulării, au ajuns să meargă și astfel de mesaje, prin care să scoți oamenii la proteste pentru a cere Guvernului să-ți plătească facturile. Nu m-aș mira ca mâine Șor să-și scoată masa de manevră pentru a le cere celor de la guvernare să le pună în farfurie.

Nu mai există vreo țară în Europa, în Europa cea civilizată, unde astfel de mesaje absolut populiste, mincinoase, mizerabile de-a dreptul, să poată funcționa. Ele pot avea efect doar în societăți în care, din păcate, o parte din populație nu realizează ce înseamnă să ai o viață demnă, să poți să-ți asiguri o existență fără probleme, pe cont propriu. Ei aleg ca un criminal, un dictator, un hoț, să-i fure, să-i sărăcească, dar și să le dea câte ceva de mâncare fără ca ei să pună prea mult osul la treabă. Doar că ei nu înțeleg un lucru elementar. Nu așa funcționează societățile, nu așa evoluează economiile. Pentru că dacă nu va fi cineva care să muncească pentru ei, care să furnizeze bani în dezvoltarea țării, ei vor sfârși transformându-se în niște sclavi flămânzi.

De fapt, astăzi la Parlament a avut loc doar un preludiu. Pentru că duminică se anunță ditamai protestul sub sloganul: „Obligă Guvernul să-ți achite integral facturile”. Anunțat întâmplător sau nu, tocmai când la Chișinău urmau să vină tot felul de provocatori de prin Balcani, deghizați în suporteri ai unul club de fotbal sau în sportivi profesioniști.

Este evident că criminalii locali, conduși de barbarii de la Moscova, înțelegând că au șanse minime să ajungă aici din punct de vedere militar, fac tot posibilul pentru a răsturna actuala guvernare, care cu toate sincopele și problemele sale, are totuși câteva calități: S-a rupt de Rusia teroristă și s-a ancorat definitiv pe calea integrării europene.

De astăzi Moldova are un nou prim-ministru, Dorin Recean. El a anunțat că principalele sale priorități sunt securitatea și dezvoltarea economiei. Da, sunt vitale ambele. Dar fără o curățenie în justiție nu vom avea niciodată nici securitate și nici economie.

Pentru că criminalii care au distrus acest stat de-a lungul existenței sale, care l-au vulnerabilizat și sărăcit, l-au adus în halul în care se află astăzi, sunt aproape toți absolut liberi, încercând în continuare să-l destabilizeze și să-l readucă în haosul în care ei s-ar simți perfect.

Schimbările esențiale în justiție trebuie să reprezinte prioritatea zero pentru Dorin Recean.Atunci când justițiarii patriei vor începe să-și facă pur și simplu treaba, anomaliile de genul celora văzute astăzi în fața Parlamentului vor dispărea instant. Atunci vom avea securitate, pentru că un stat funcțional și necorupt își va putea construi insistuții puternice. Iar economia ar putea deveni și ea funcțională, pentru că securitatea și lipsa corupției vor atrage și investiții.

O atenție aparte trebuie acordată și educației, capitol la care stăm din ce în ce mai prost. Avem tot mai multă populație dezinformată, care poate fi foarte ușor manipulată și transformată în masă de manevră. O populație educată, bine-informată, este baza unei societăți puternice, catalizatorul care poate face un stat funcțional.

Așadar, să ne setăm corect prioritățile. Și nu doar la nivel de declarații frumoase. Să demonstrăm prin fapte, prin exemplul personal, că putem fi așa cum ne dorim să ne fie și societatea.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!