Parlamentul de la Kiev a adoptat o rezoluție conținând un apel adresat guvernelor și organizațiilor internaționale
Externe 25 ianuarie 2022, 16:04 | 399

Deputații din Parlamentul de la Kiev au adoptat, marți, o rezoluție conținând un apel adresat parlamentelor, guvernelor și organizațiilor internaționale în legătură cu șantajul militar din partea Federației Ruse. O reuniune a Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare a avut loc luni sub conducerea şefului statului, Vladimir Zelenski, scrie Ukrinform.

În documentul adoptat, Ucraina sesizează Organizația Națiunilor Unite, Parlamentul European, guvernele și parlamentele naționale și adunările parlamentare ale organizațiilor internaționale cu privire la inacceptabilitatea șantajului militar împotriva Ucrainei la care recurge Federația Rusă, șantaj pe care îl desfășoară pentru a împiedica punerea în aplicare a aspirațiilor europene și euroatlantice ale Kievului.

În același timp, ucrainenii nu trebuie "să-şi facă valizele în grabă", a afirmat ministrul apărării al Ucrainei presei la Kiev, care a lansat un apel la calm concetăţenilor săi pe care i-a îndemnat să-şi păstreze luciditatea şi să nu intre în panică.

ALEXEI REZNIKOV, ministru al apărării, Ucraina: "Rusia nu a creat până în prezent din forţele comasate la frontieră vreun grup de atac, care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina."

Pe de altă parte, general-locotenentul Alexandr Pavliuk, comandantul operaţiunilor Forţelor mixte ucrainene, a declarat luni într-un interviu pentru The Times că nu exclude ca armata rusă să încerce să atace Ucraina din mai multe direcţii pentru a ocupa opt regiuni ale ţării, conform agenţiei de presă ucrainene LB.ua.

Vladimir Putin ar putea ordona un atac împotriva Ucrainei dinspre mai multe direcţii simultan şi ocuparea a opt regiuni cheie, inclusiv Nipru, Odesa şi Harkov, a afirmat el, avertizând că un astfel de scenariu ar însemna pierderea tuturor capacităţilor militare şi industriale majore de către Ucraina, inclusiv accesul la Marea Neagră.

Pavliuk a menţionat că Rusia a desfăşurat 54 de grupuri tactice de luptă, inclusiv 36 de rachete balistice Iskander cu rază medie de acţiune, care ar putea lovi Kievul.

Potrivit sondajelor de opinie, fiecare al doilea bărbat ucrainean este gata să se alăture Forţelor de apărare teritorială, iar în rândul femeilor procentul este de 18%. O reuniune a Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, for consultativ pe lângă preşedinţia Ucrainei, a avut loc luni sub conducerea lui Zelenski. Printre problemele examinate s-au numărat măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale împotriva ameninţărilor externe şi interne, stadiul actual al economiei, situaţia din sectorul energetic şi combaterea pandemiei, notează Ukrinform.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE