Post Scriptum cu Alex Cozer: Scrisoare către Mitropolitul Kiril

Opinia publică de pe ambele maluri ale Prutului a fost surprinsă, șocată chiar de-a dreptul, în unele cazuri, de o scrisoare semnată de mitropolitul Moldovei, Vladimir, adresată Patriarhului rus Kiril.

Și motive de surprindere sunt multe. Pentru că, după decenii în care mitropolia Moldovei a dat dovadă de o subordonare exemplară Moscovei, după mai bine de un și jumătate de la invazia rusă din Ucraina, liderul bisericii ortodoxe de la Chișinău acceptă și el, în sfârșit, unele realități.

În acea scrisoare, mitropolitul semnalează felul în care Federația Rusă s-a folosit inclusiv de biserică, în toate deceniile de după independență, pentru a submina interesele naționale ale Republicii Moldova. Vladimir a acuzat cu text deschis Rusia că, prin intermediul bisericii, încearcă să „absoarbă Moldova în lumea rusă, care este străină țării noastre”.

În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”, se arată în scrisoarea semnată de mitropolit, acesta mai subliniind că poporul din Moldova are rădăcini latine și că este normal să se apropie și să se integreze în spațiul civilizațional european.

Iar cireașa de pe tort este constatarea sau poate avertizarea liderului bisericii ortodoxe moldovenești, că unirea celor două maluri ale Prutului este inevitabilă.

Foarte frumos și corect, nu-I așa?! Doar că, această scrisoare a fost emisă abia în luna octombrie a anului 2023. După ce, deja sute de mii de oameni au murit din cauza războiului criminal al Rusiei în Ucraina. După ce inclusiv biserici cu tradiții de secole au fost distruse de rachetele rusești, după ce multe zone altă dată pline de viață din țara vecină au fost transformate în ruine. Dar și mai grav, după ce am asistat în nenumărate rânduri la ieșiri halucinante ale lui Vladimir Gundeayev, mai cunoscut și ca patriarhul Kirill, în cadrul cărora acesta binecuvânta și încuraja crima rușilor în Ucraina. Doar cât au făcut acele imagini în care Kirill îl primește în biserică, la 14 martie 2022, pe Viktor Zolotov, șeful gărzii personale a lui Putin și avangarda invaziei din Ucraina din acea perioadă. Și nu doar că îl primește, dar îl și blagoslovește, îi dăruiește o icoană și îl încurajează să comită crime, să violeze și să distrugă poporul ucrainean. Ați văzut vreo reacție de la Vladimir al Moldovei atunci? Eu nu!

Așa cum nu am văzut la ulterioarele ieșiri halucinante ale lui Kiril, când acesta îndemna bărbații ruși să se înroleze și să lupte în Ucraina. Le spunea Kiril rușilor că dacă vor lupta în Ucraina și vor ucide oameni acolo, li se vor spăla toate păcate. Și chiar de vor muri pe câmpul de luptă, atunci vor sfârși în rai. Ați mai auzit undeva astfel de îndemnuri? Probabil doar în rândurile teroriștilor islamiști.

Și cum proceda atunci mitropolia Moldovei? Se ruga în slujbele de aici pentru Kirill! Pentru cel care încuraja crima și distrugerea. Chiar și așa, m-aș bucura dacă această scrisoare a mitropolitului ar fi una sinceră, dacă omul ar da, într-adevăr, dovadă de căință. Dar în special, dacă de mâine toți preoții subordonați lui ar începe să propăvăduiască adevărul. Să condamne crimele pe care le comit Putin, Gundeaev și restul criminalilor de război ruși, să înceapă, în sfârșit, să deschidă ochii și mințile enoriașilor. Credincioși pe care tot mulți dintre ei i-au supus propagandei ruse timp de decenii.

Mă îndoiesc, însă, că se va întâmpla așa. Mai ales văzând cum se raportează biserica lui Vladimir la preoții care fac asta. Care spun adevărul, care decid să se rupă de sub jugul propagandistic și criminal al Rusiei și să treacă la mitropolia Basarabiei. Și pe care îi excomunică pentru asta.

Totuși, e și o parte bună în această scrisoare, indiferent de intențiile care stăteau în spatele ei. Pentru că una dintre cele mai importante redute ale influenței ruse în Moldova cade. Pentru că până și preoțimea controlată de Moscova recunoaște adevărul, începe să condamne acțiunile dictaturii ruse, că spune cu subiect și predicat care este adevărul. Chiar dacă, deocamdată o face doar prin scrisori.

Acești oameni merită și ei iertare pentru tot ce au făcut până acum. Dar doar dacă vor demonstra că sunt sinceri. Dacă vor ieși public, în frunte cu mitropolitul Vladimir, și vor spune, cu capul sus și vocea tare, ceea ce s-a afirmat și în scrisoare. Dacă vor propăvădui, în sfârșit, adevărul! Eu le urez succes și aștept și faptele. Până acum am văzut doar vorbe. Și alea extrem de timide.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!