Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au activizat diversioniștii
Post Scriptum 15 septembrie 2022, 20:32 | 943

În contextul crizei din regiune, provocată de invazia criminală a lui Putin în Ucraina, grupările de diversioniști de la Chișinău așteaptă cu înfrigurare sezonul rece. Pentru că, speră ei, pe fundalul unei crize energetice pe care ne-o pregătesc rușii, vor putea da lovitura, răsturna guvernarea în vederea rezolvării problemelor pe care le au cu justiția și readucerea țării la statutul de vasal al Moscovei.

Cei cărora le arde cel mai tare buza sunt membrii grupării criminale Șor, care se agită tot mai mult pe zi ce se apropie conamndarea șefului lor, Ilan Șor, la Curtea de Apel, acolo unde, în mod normal îl așteaptă o pedeapsă grea, care va deveni obligatorie și, în mod cert, va afecta viața de nabab pe care acest escroc o duce în prezent, în Israel.

Jurnaliștii au descoperit locul exact în care Șor se ascunde, iar acesta stă într-o casă impresionantă, din Cesarea, cea mai elitistă zonă a Israelului, estimată la o valoare de 13 milioane de euro. Potrivit colegilor care i-au descoperit cuibul de lux, Șor trăiește acolo cel puțin din anul 2019, atunci când a fugit de furia poporului, alături de Plahotniuc.

Și cât Șor își odihnește oasele în luxul din Cesarea, aici diversioniștii săi încearcă prin toate căile posibile să răstoarne barca guvernării, pentru a-i salva libertatea. Aproape nu este zi în care să nu fie organizat un nou protest cu participarea celor mai sărăciți și dezinformați oameni, folosiți drept masă de manevră de această grupare.

Săptămâna trecută am văzut chiar și o delegație formată din deputații lui Șor, Jardan și Apostolova, și comunistul Starîș, care a mers în duma de la Moscova pentru a cere… gaz mai ieftin pentru Orhei. De fapt, este evident că au fost acolo să jure încă o dată credință Moscovei, ultimul lor refugiu în fața justiției și pedepselor grele pe care le merită.

Tot în același scenariu putem include, fără dubii, și anunțul companiei Air Moldova, controlată în prezent de către Șor, la fel ca aeroportul, că ar urma să reia zborurile către Moscova de la 1 octombrie. Anunțul a șocat, în condițiile în care astăzi niciun stat european nu permite survolarea spațiului său aerian de către aeronavele rusești. Mai mult decât atât, nicio țară membră a Uniunii Europene nu are astăzi zboruri directe care s-o lege de Rusia.

Deși la scurt timp autoritățile au anunțat că nu vor permite efectuarea acestor zboruri, știrea s-a rostogolit rapid chiar și peste hotarele țării, iar Air Moldova a și reușit să vândă bilete. Acum, compania aeriană furată pur și simplu de la stat, după ce fusese adusă în pragul falimentului, amenință statul cu judecata și îl acuză că împiedică revenirea acasă a moldovenilor din Rusia.

Este clar un gest prin care Șor a transmis credință Rusiei și prin care se dorește încingerea spiritelor la Chișinău. De altfel, ziua de 1 octombrie este una cumva comparabilă cu 24 februarie, pentru că e cea din care ar urma să fie dat startul destabilizării Moldovei. Atunci țara ar putea fi deconectată de la livrările de gaze naturale, sau volumele să fie reduse, cum s-a întâmplat și anul trecut. Sau, o altă variantă vehiculată în spațiul public ar fi ca Gazprom să nu respecte revenirea la formula de iarnă din contract, una favorabilă nouă, și să impună prețuri de piață.

Totuși, aceste scenarii nu au șanse prea mari de reușită. Mai ales pe fondul succeselor impresionante ale Ucrainei pe front, acolo unde rușii au înregistrat înfrângeri pe bandă rulantă, în special în nord. Doar în ultimele zile, Ucraina a reușit să elibereze peste 6 mii de km pătrați de teritoriu ocupat.

În același timp, gazele continuă să se ieftinească pe piața europeană, urmând un trend început acum 2 săptămâni, în ciuda opririi livrărilor prin NordStream, menită să arunce din nou prețurile în aer, un scenariu care a funcționat în ultimul an, dar care pare să nu mai aibă succes. În aceste condiții, noi rămâne să fim inteligenți, solidari și pregătiți de orice scenariu. Pentru că doar așa putem reuși.

Opinia ta contează. Comentează!