Post Scriptum cu Alex Cozer: Un pas important spre aderarea la UE

În anii 1995-1996, când multe state din estul Europei, ex-sovietice sau ex-socialiste depuneau cereri de aderare la UE, nivelul de viață de acolo și cel din Republica Moldova nu era foarte diferit. În România anului 1996 nu se trăia cu mult mai bine decât în Republica Moldova și nici statele baltice nu excelau atunci la nivelul de viață. 25 de ani mai târziu, salariul mediu în țările baltice este de aproape 5 ori mai mare decât în Moldova, iar în România de 4. De nivelul de viață, de calitatea drumurilor, a serviciilor, de nivelul de corupție și de respect față de cetățean nici nu mai putem vorbi, pentru că nu poate exista comparație între noi și țările membre UE, chiar și cele din Est.

Ieri Republica Moldova a făcut un pas important spre aderarea la UE. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a luat act de cererea noastră de aderare și a solicitat celorlalte instituții europene să o aprobe.

Sigur, mai e extrem de mult până departe, dar depinde doar de noi rapiditatea cu care vom adera la blocul comunitar și vom face parte din cea mai puternică economie a lumii sau să rămânem anchilozați în corupția, sărăcia și degradarea pe care o trăim de 30 de ani încoace.

Corupție, sărăcie și degradare în care ne-au ținut în toți acești ani forțe politice dirijate sau tolerate de Kremlin, care nu au făcut altceva decât să fure și să slăbească acest stat, indiferent că se declarau proeuropene sau proruse.

Războiul din Ucraina a arătat încă o dată între ce avem de ales. Între criminali barbari, violatori, indivizi fără pic de moralitate care transformă în cenușă orașe de sute de mii de locuitori, sau o lume civilizată, prosperă, pe teritoriul căreia de 80 de ani este pace, înțelegere, prosperitate și progres.

Pe parcursul ultimelor săptămâni am fost cuprins de o avalanșă de întrebări despre „ziua în care Putin ne va ataca”. Unii mă întrebau când vor cădea rachetele aici, alții când va ajunge hoarda barbară la Chișinău. Toți ca unul sunt panicați de ce se întâmplă în Transnistria și de mesajele propagandistice de la Moscova, ale unora care au zis că următoarea țara atacată va fi Moldova. Sunt ținta unei campanii rusești de a induce teama pentru ziua de mâine și de a provoca destabilizări în țara noastră.

Noi trebuie însă să rămânem raționali și să ne amintim că războiul din țara vecină se duce deja de 72 de zile, perioadă în care Putin nu și-a îndeplinit nici măcar unul din obiective. // Ba din contra, a transformat Rusia într-un paria la nivel internațional, și-a distrus propria economie și a fost umilit de insuccesele militare din Ucraina.

La 24 februarie, când a început invazia, Putin prognoza ca la 9 mai să sărbătorească Ziua Victoriei chiar pe Euromaidanul de la Kiev. La început de aprilie, când a văzut că este imposibil să ocupe capitala Ucrainei, s-a retras în sud Est pentru a „elibera” Donbasul până la 9 mai. Iată că suntem în preajma acestei zile, iar Putin nu a înaintat prea mult nici în Donbas, acum luând în calcul declararea mobilizării generale în Rusia pentru a-și regrupa forțele decimate din țara vecină.

Lucrurile sunt evidente. Eroii ucraineni, susținuți de solidaritatea lumii civilizate, rezistă. Și rezistă pentru că iubesc libertatea și valorile europene. Vor să adere la Uniunea Europeană, obiectiv pentru care au făcut două revoluții în ultimii 20 de ani și s-au confruntat cu două invazii rusești.

Nouă, celor de aici, ne este mult mai ușor. Haideți să fim mai bine informați, mai responsabili, mai solidari și mai corecți. Să nu mai cădem pradă propagandei și bravadei rusești, să privim în esență lucrurile și să ne protejăm țara de destabilizările interne pe care le pregătesc oamenii Kremlinului, cei care ne voi dezbinați.

Perspectivele noastre de viitor arată foarte bine. Ieri, în Parlamentul European, ni s-a transmis clar acest lucru. Rămâne doar noi să ne mai facem treaba. Să demonstrăm că suntem europeni adevărați.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!