Donald Trump a ordonat duminică retragerea Gărzilor naţionale din Washington
Externe 8 iunie 2020, 15:51 | 734

Donald Trump a ordonat duminică retragerea Gărzilor naţionale din Washington, afirmând că situaţia este sub control, în contextul manifestaţiilor declanşate de moartea lui George Floyd. În Anglia, manifestanții au dărâmat statuia unui cunoscut negustor de sclavi, de acum trei secole. Mii de oameni s-au adunat duminică în capitala belgiană Bruxelles, pentru a protesta împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei.

În Belgia, mii de persoane au participat la protestul neautorizat oficial din faţa Palatului de justiţie. Majoritatea purtau măşti anti-coronavirus, dar dată fiind amploarea participării la manifestaţie distanţarea fizică era imposibilă. Participanţii, mulţi îmbrăcaţi în negru, au arborat pancarte cu sloganul ”Black Lives Matter”.

În Anglia, la Bristol, participanţii la un protest au dărâmat o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi de acum trei secole, Edward Colston.

Statuia de bronz ridicată în 1895 pe o stradă care îi poartă numele a fost smulsă de pe piedestal cu ajutorul unor corzi. Statuia, care face de mai mulţi ani obiectul unor controverse, a fost târâtă prin oraşul-port şi stropită cu vopsea roşie pentru a fi într-un final aruncată în râul Avon.

În Statele Unite, zeci de mii de americani au manifestat sâmbătă, în general paşnic, în numeroase oraşe din ţară. În capitala federală nu a fost înregistrat niciun incident.

Protestele au continuat duminică în Spania şi Italia. La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui poliţist, filmată de trecători. Şi la Madrid protestatarii au îngenuncheat şi au ridicat un pumn. Alte mii de oameni s-au adunat în Danemarca, la Copenhaga, în faţa ambasadei americane, în urma unui apel la protest din partea mişcării Black Lives Matter, scrie AGERPRES 

Opinia ta contează. Comentează!