Post Scriptum cu Alex Cozer: Un război cu care ne obișnuim

Războiul din Ucraina, invazia criminală a Rusiei în țara vecină, se prelungește deja de aproape 5 luni. Statisticile ce cuprind victimile și distrugerile cresc vertiginos de la zi la zi. Numărul celor decedați este imposibil de estimat, dar dacă am face o medie a tuturor rapoartelor, în jur de 70 de mii de oameni au murit în acest război. Aproximativ 15 mii de civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești, dintre care și 350 de copii. Iar răniții, cei care vor rămâne cu sechele pentru toată viața, sunt de ordinul sutelor de mii.

Numărul pierderilor de vieți omenești în rândul civililor crește semnificativ în ultimele săptămâni, în condițiile în care rușii bombardează tot mai mult la întâmplare utilizând rachete produse încă în perioada sovietică, acum 40 sau chiar 50 de ani. După ce stocul de rachete mai noi și mai performante s-a epuizat în prima perioadă a invaziei.

Astfel, am asistat în această perioadă la adevărate masacre în rândul civililor. Chiar la începutul acestei săptămâni, 33 de civili au fost uciși după ce a fost lovit un bloc din Nikolaev. // Îngrozitoare și cu o încărcătură aparte pentru noi au fost și bombardamentele de la Sergheevka, de la începutul lunii iulie. Această stațiune, atât de populară printre moldoveni a fost lovită de mai multe rachete. Peste 20 de oameni au murit, inclusiv angajatul unui sanatoriu pentru copii ce aparține Republicii Moldova. // Ieri rachete au căzut din nou la o aruncătură de băț de noi, la Vinița, omorând alte persoane nevinovate. Astfel de atrocități se produc zilnic. Cumtremurător e că după atâtea luni de război parcă deja ne-am și obișnuit cu aceste crime.

Distrugerile de infrastructură sunt colosale. O ultimă estimare arată că Ucraina ar avea nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru a-și reconstrui țara. Este o sumă care depășește Produsul Intern Brut al Ucrainei pentru 4 ani. Bani care ar trebui identificați pentru a reconstrui cea mai mare țară din Europa după această invazie barbară.

Pe acest fond, nu pot să nu remarc încă o dată rezistența extraordinară a poporului ucrainean. Care iată, deja de luni de zile ține pe loc această invazie criminală, care a depășit de mult orice limite admise chiar și de un război. Mai mult decât atât, odată cu venirea unor echipamente performante de artilerie din Occident, militarii ucraineni provoacă pierderi grave invadatorilor și reușesc să recupereze teren în sud.

Moldova este integră și suverană în continuare doar datorită acestei rezistențe a Ucrainei. Pentru că altfel, după cum a declarat deschis propagandistul numărul 1 al Kremlinului la un post de televiziune italian, astăzi invadatorii barbari erau deja și în Moldova.

M-am uitat recent pe cifrele unor sondaje și am remarcat, cu mare tristețe, că unii moldoveni încep din nou să cadă în confuzie. Că nu vor să înțeleagă cine este criminalul și cine este victima în Ucraina. Suntem obligați, cei care înțelegem cum stau cu adevărat lucrurile, cei informați, să fim vigilenți și pregătiți. Să-I informăm corect și avertizăm pe cei care însă se mai lasă pradă propagandei rusești.

Pentru că anumite semnale de normalitate vedem chiar și acolo unde ne așteptam mai puțin. Și mă refer la deputata socialistă Dolință, care și-a depus mandatul din Parlament în semn de protest față de atitudinea colegilor săi și comuniști în raport cu invazia. Deoarece nu-și dorește să se mai asocieze cu niște oameni care aprobă sau nu au o poziție față de crimele și barbariile comise de ruși în Ucraina.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, în gestionarea statului

25 noiembrie 2022, 22:28

Acum 9 ani Moldova devenea prima țară din Europa în care autoritățile publice...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nouă luni de terorism

24 noiembrie 2022, 21:52

Astăzi se fac exact nouă luni de la începutul celei de-a doua invazii rusești...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu doar războiul e de vină

18 noiembrie 2022, 20:43

Țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Și este adevărat că majoritatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina a eliberat Hersonul

17 noiembrie 2022, 21:04

Ucraina a reușit la sfârșitul săptămânii trecute să elibereze Hersonul. Singurul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

11 noiembrie 2022, 20:16

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Partidul Șor, aproape de ilegalitate

10 noiembrie 2022, 20:30

Guvernul a decis să ceară Curții Constituționale să constate că gruparea condusă...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Energia electrică s-a scumpit din nou

8 noiembrie 2022, 21:23

Energia electrică s-a scumpit din nou, ajungând la aproape 5 lei kwh. Un preț...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Infractorii își bat joc de țară

5 noiembrie 2022, 00:39

Ieri unul dintre cei mai odioși infractori ai patriei a fost adus în cătușe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Chișinăul e în beznă

28 octombrie 2022, 20:22

De câteva zile, în orele serii și diminețile devreme, Chișinăul e în beznă,...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE