Post Scriptum cu Alex Cozer: Un război cu care ne obișnuim

Războiul din Ucraina, invazia criminală a Rusiei în țara vecină, se prelungește deja de aproape 5 luni. Statisticile ce cuprind victimile și distrugerile cresc vertiginos de la zi la zi. Numărul celor decedați este imposibil de estimat, dar dacă am face o medie a tuturor rapoartelor, în jur de 70 de mii de oameni au murit în acest război. Aproximativ 15 mii de civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești, dintre care și 350 de copii. Iar răniții, cei care vor rămâne cu sechele pentru toată viața, sunt de ordinul sutelor de mii.

Numărul pierderilor de vieți omenești în rândul civililor crește semnificativ în ultimele săptămâni, în condițiile în care rușii bombardează tot mai mult la întâmplare utilizând rachete produse încă în perioada sovietică, acum 40 sau chiar 50 de ani. După ce stocul de rachete mai noi și mai performante s-a epuizat în prima perioadă a invaziei.

Astfel, am asistat în această perioadă la adevărate masacre în rândul civililor. Chiar la începutul acestei săptămâni, 33 de civili au fost uciși după ce a fost lovit un bloc din Nikolaev. // Îngrozitoare și cu o încărcătură aparte pentru noi au fost și bombardamentele de la Sergheevka, de la începutul lunii iulie. Această stațiune, atât de populară printre moldoveni a fost lovită de mai multe rachete. Peste 20 de oameni au murit, inclusiv angajatul unui sanatoriu pentru copii ce aparține Republicii Moldova. // Ieri rachete au căzut din nou la o aruncătură de băț de noi, la Vinița, omorând alte persoane nevinovate. Astfel de atrocități se produc zilnic. Cumtremurător e că după atâtea luni de război parcă deja ne-am și obișnuit cu aceste crime.

Distrugerile de infrastructură sunt colosale. O ultimă estimare arată că Ucraina ar avea nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru a-și reconstrui țara. Este o sumă care depășește Produsul Intern Brut al Ucrainei pentru 4 ani. Bani care ar trebui identificați pentru a reconstrui cea mai mare țară din Europa după această invazie barbară.

Pe acest fond, nu pot să nu remarc încă o dată rezistența extraordinară a poporului ucrainean. Care iată, deja de luni de zile ține pe loc această invazie criminală, care a depășit de mult orice limite admise chiar și de un război. Mai mult decât atât, odată cu venirea unor echipamente performante de artilerie din Occident, militarii ucraineni provoacă pierderi grave invadatorilor și reușesc să recupereze teren în sud.

Moldova este integră și suverană în continuare doar datorită acestei rezistențe a Ucrainei. Pentru că altfel, după cum a declarat deschis propagandistul numărul 1 al Kremlinului la un post de televiziune italian, astăzi invadatorii barbari erau deja și în Moldova.

M-am uitat recent pe cifrele unor sondaje și am remarcat, cu mare tristețe, că unii moldoveni încep din nou să cadă în confuzie. Că nu vor să înțeleagă cine este criminalul și cine este victima în Ucraina. Suntem obligați, cei care înțelegem cum stau cu adevărat lucrurile, cei informați, să fim vigilenți și pregătiți. Să-I informăm corect și avertizăm pe cei care însă se mai lasă pradă propagandei rusești.

Pentru că anumite semnale de normalitate vedem chiar și acolo unde ne așteptam mai puțin. Și mă refer la deputata socialistă Dolință, care și-a depus mandatul din Parlament în semn de protest față de atitudinea colegilor săi și comuniști în raport cu invazia. Deoarece nu-și dorește să se mai asocieze cu niște oameni care aprobă sau nu au o poziție față de crimele și barbariile comise de ruși în Ucraina.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!