Responsabilii de activitatea specială de investigații au fost audiați în Parlament
Politic 3 iulie 2019, 20:00 | 2387

În ultimii ani, mii de cetățeni ai Republicii Moldova au fost monitorizați la greu de către instituțiile de forță. Cifrele alarmante au fost prezentate astăzi în cadrul unei ședințe a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Angajații structurilor specializate în investigații au prezentat câteva rapoarte. O atenție deosebită a fost acordată subiectului interceptărilor convorbirilor telefonice.

La audieri au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Serviciului Vamal, Ministerului Apărării, Serviciului de Protecție și Pază de Stat și din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cifrele prezentate de responsabilii de la toate aceste structuri denotă faptul că, în ultimii ani, mii de oameni au fost supravegheați, urmăriți și verificați zilnic.

La ședința comisiei parlamentare s-a discutat și despre interceptările telefonice. Asta după ce o investigație RISE a scos la iveală că discuțiile purtate de zeci de persoane publice din Republica Moldova, printre care politicieni de opoziție, avocați, activiști civici și jurnaliști, au fost ascultate în ultimii câțiva ani de serviciile secrete ale Ministerului de Interne. Procurorii au fost întrebați despre necesitatea filării oamenilor vizați și care au fost cei care au dat ordine.

La fel, șeful adjunct al Procuraturii Generale, Igor Popa, a refuzat să răspundă și la întrebările reporterului Jurnal TV.

Deputații au remarcat că unii responsabili au fost succinți în declarații la capitolul interceptări telefonice. Reprezentanții instituțiilor de stat au încercat să-și paseze responsabilitatea, au mai spus membrii comisiei parlamentare.

Pe de altă parte, președintele Comisiei securitate națională, Chiril Moțpan, s-a arătat convins că, în curând, amploarea fenomenului va fi stabilită cu exactitate.

După audieri, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au adoptat o decizie care conține o serie de recomandări pentru soluționarea problemelor apărute în procesul de aplicare a Legii privind activitatea specială de investigații. 

Opinia ta contează. Comentează!