Deputații puterii și ai opoziției au păreri împărțite privind Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie
Politic 25 mai 2023, 15:36 | 669

Deputații puterii și ai opoziției au păreri împărțite privind Summitul Comunității Politice Europene care va fi găzduit de Republica Moldova pe 1 iunie. În timp ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că evenimentul va aduce țării noastre nu doar vizibilitate pe plan internațional, dar și abordarea unor probleme precum atacurile hibride ale Rusiei, cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor consideră că cetățenii nu se vor bucura de rezultate palpabile sau de un trai mai bun.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Pe plan internațional, suntem în așteptarea unor decizii, unor concluzii ce țin de războiul din din Ucraina, ce țin de securitatea energetică. Uniunea Europeană este în continuare preocupată de acest subiect. O să fie mai multe subiecte, pericole de ordin hibrid, propaganda și altele. Pentru Moldova, eu cred că o să avem argumente în plus și o înțelegere mai bună din partea liderilor privind ambiția noastră de a avansa mai rapid în procesul de deschidere al negocierilor."

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Eu sunt de acord cu colegii mei că este foarte important să fim deschiși, este foarte important să avem relații bune cu toate țările care care există și mai ales cu cele care ne sunt aproape. Din păcate, această deschidere pe care o vedem de când este PAS la guvernare, nu a influențat în sensul bun situația din Republica Moldova, oamenii trăiesc mai rău și ei despre asta vorbesc, chiar îi anunță și pe reprezentanții puterii."

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Ne dorim mai multă transparență în ceea ce ține de alocarea fondurilor europene, aici sunt restanțe mari. PAS nici aici nu a avut capacitatea să asigure o transparență. Cetățenii Republicii Moldova pun întrebări - unde sunt aceste sute de milioane de euro sprijin? Oare acești bani trebuie îndreptați spre patru ministere noi?"

În replică, reprezentanții Guvernului spun că cel mai recent sprijin financiar venit din partea Uniunii Europene este Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ce a fost instituit începând cu 1 septembrie 2022 de Executiv cu scopul de a preveni și de a combate vulnerabilitatea energetică a populației și de a spori eficiența energetică. Potrivit Guvernului, resursele financiare au fost utilizate pentru acordarea compensațiilor la energie pentru circa 1,2 milioane de gospodării.

Opinia ta contează. Comentează!