Compania „Metalferos” va fi privatizată
Economic 27 ianuarie 2020, 19:48 | 1299

Întreprinderea de stat „Metalferos” va fi scoasă la privatizare. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, la o oră după ce președintele Igor Dodon i-a sugerat să examineze o astfel de posibilitate. Experții economici spun că decizia de a scoate la mezat compania, până nu demult monopolistă pe piața metalelor feroase și neferoase, comportă mai multe riscuri pentru interesele statului.

”Cu un monopol în țară mai puțin! Cu o durere de cap mai puțină!”. Astfel a comentat Ion Chicu intenția de a vinde Metalferos-ul. În situația creată, apar multe semne de întrebare, consideră expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța.

VEACESLAV NEGRUȚA, expert Transparency International Moldova

- Va crește sau va descrește prețul unui activ aruncat în privatizare, dacă e însoțit cu publicitatea "cu o durere de cap mai puțin"? - Ce prost ar fi interesat să privatizeze un fost monopol, dacă nu-i este asigurată situația de monopol după privatizare? - Cine și-ar dori să privatizeze un monstru cu probleme, fără a avea finalitatea investigațiilor mai vechi? - Cine va fi noul proprietar, care e atât de sigur că autoritățile nu-i vor crea dureri de cap?

sursa: facebook

Expertul în politici economie Veaceslav Ioniță spune la rândul său că privatizarea companiei Metalferos comportă anumite riscuri.

Veaceslav Ioniță a mai declarat că în Republica Moldova de mult timp nu au avut loc privatizări corecte ale proprietății publice, iar noul anunț privind scoaterea la mezat a unei companii de stat îi trezește suspiciuni. Amintim că Metalferos a fost ținta a numeroase acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat patru directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Metalferos este una dintre companiile de stat cu cele mai mari cifre de afaceri. Anual, încasările acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Totuși, profiturile declarate sunt din ce în ce mai mici. 

Opinia ta contează. Comentează!