Sandu, apel pentru susținerea Moldovei
Politic 16 octombrie 2023, 20:12 | 857

Dacă Rusia ar fi reușit să înfrângă rezistența Ucrainei, probabil că ar fi pus capăt și existenței Republicii Moldova ca stat liber. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, în cadrul celei de-a 27-a ediții a conferinței „Forum 2000”, care are loc în capitala Cehiei, Praga. Potrivit șefei statului, Uniunea Europeană este singurul refugiu, care poate garanta siguranța Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Războiul Rusiei este menit să pună capăt existenței Ucrainei ca stat suveran și a poporului ucrainean ca națiune. Dacă Rusia ar fi reușit, probabil că ar fi pus capăt și existenței Moldovei ca stat liber. Astăzi, Rusia vrea să controleze statele fostei Uniuni Sovietice, așa cum a controlat cândva statele din Europa Centrală și de Est. Pretextele, ideologia și circumstanțele istorice se schimbă. Esența forței brute rămâne."

Republica Moldova a ales calea democrației și libertății, a adăugat șefa statului. În context, Maia Sandu a cerut participanților la Forum să susțină parcursul european al țării noastre.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Pentru prea mult timp, populației Republicii Moldova i s-a refuzat o voce, i s-a refuzat demnitatea națională, i s-a refuzat un viitor. De prea mult timp, nouă, moldovenilor, nu ni s-a permis să fim noi înșine. Dar națiunile libere nu-și sacrifică demnitatea, nici măcar în fața unei forțe mult superioare. Nici Moldova nu a făcut-o. Noi am păstrat și reafirmăm, cu mândrie, demnitatea și valoarea de sine a poporului nostru."

Șefa statului a punctat că războiul nedrept de subjugare a Ucrainei nu lasă niciun dubiu că dacă Republica Moldova nu va reuși să fie consolidată, va fi târâtă înapoi în sfera de influență a Rusiei și va fi în pericol de invazie în orice moment. Subiectul conferinței „Forum 2000” din acest an este susținerea unei ordini mondiale democratice. Discuțiile vizează modul în care democrațiile pot colabora pentru a face față provocărilor comune.

Opinia ta contează. Comentează!