Miniştrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc astăzi la Riga
Externe 30 noiembrie 2021, 15:38 | 445

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc astăzi la Riga. Blocul este alarmat de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă, relatează agenţia DPA.

Ucraina şi-a îndemnat luni aliaţii din NATO să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanşată "cât ai clipi", într-un moment în care mişcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul, informează AFP. "Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu" pentru "a reţine Rusia", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmytri Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă online.

DMITRI KULEBA ministrul de Externe al Ucrainei: "Ceea ce noi vedem este foarte serios. Rusia a desfăşurat o amplă forţă militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forţe aeriene şi navale."

O eventuală ofensivă rusă poate fi lansată "literalmente cât ai clipi", a estimat ministrul ucrainean. Potrivit lui Kuleba, Rusia a comasat circa 115.000 de militari lângă Ucraina, precum şi în Crimeea, peninsula anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, şi în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor în estul Ucrainei. În caz de atac, Ucraina "va riposta", a atenţionat Kuleba.

În ultimele săptămâni, Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu deplasările de trupe ruse în jurul Ucrainei şi cu o eventuală invazie rusă. La rândul său, Rusia a negat orice intenţie în acest sens şi a acuzat Ucraina şi pe aliaţii săi occidentali că îşi înmulţesc "provocările". Rusia este considerată susţinătoarea separatiştilor proruşi şi acuzată că le furnizează armament şi combatanţi.

Secretarul general al Alianţei de apărare transatlantică Jens Stoltenberg şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni. Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o "coste", scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE