Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat ieri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie
Externe 25 noiembrie 2021, 16:30 | 928

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat ieri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie. Motivul invocat a fost retragerea unui partener de coaliţie şi respingerea proiectului de buget de către Parlament.

Magdalena Andersson a devenit prima femeie premier al Suediei miercuri la prânz.

Însă proiectul de buget, pe care Magdalena Andersson, liderul Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală. Parlamentul a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi. Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului că demisionează din funcţia de prim-ministru.

MAGDALENA ANDERSSON prim-ministru demisionar: "M-am întâlnit cu președintele Parlamentului și i-am cerut să mă elibereze din funcția de premier. Totodată, i-am zis că sunt gata să fiu premier, dar într-un guvern cu un singur partid social-democrat."

Magdalena Andersson a precizat că nu vrea să conducă un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. ”Există o practică de tip constituţional, că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie”, a afirmat Andersson.

Opinia ta contează. Comentează!