Lideri de la Comrat cer autorităților de la Chișinău o „distribuire corectă și transparentă” a resurselor destinate autonomiei găgăuze
Politic 29 mai 2023, 19:44 | 585

Politicienii de la Comrat au adoptat, în cadrul unui congres, o rezoluție, prin care cer autorităților de la Chișinău să asigure o „distribuire corectă și transparentă” a resurselor destinate autonomiei găgăuze. ”Autoritățile trebuie să să țină cont de responsabilitățile, pe care și le-au asumat în 1994”, afirmă unii deputați ai Adunării Populare de la Comrat. ”Rezoluția congresului este una politică și nu poartă niciun caracter juridic”, a declarat presei de la Chișinău deputatul PAS, Veronica Roșca. ”În Găgăuzia se aprinde un focar al separatismului și acest lucru trebuie să trezească o reacție adecvată a puterii de la Chișinău”, comentează analistul politic Anatol Țăranu. Președinția și Guvernul nu au reacționat, deocamdată.

Congresul deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză a adoptat o rezoluție, prin care cere Președinției, Parlamentului și Guvernului să înceteze să pună piedici autorităților regiunii autonome în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Constituție și Legea cu privire la statutul Găgăuziei. Toate discursurile au fost marcate de critică la adresa Chișinăului.

IRINA VLAH, bașcanul Găgăuziei: "Această politică anti-găgăuză, mai bine zis, împotriva poporului, cu siguranță va continua. Unii propun să interzică denumirea de „Găgăuzia”, alții vor să excludă bașcanul Găgăuziei din conducerea țării. Acestea sunt consecințele unui ”monopol galben” asupra conducerii, care a devenit pentru ea un adevărat drog."

MIHAIL KENDIGHELEAN, fost președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia: "Relațiile au devenit complicate până la absurd. Președinția nu recunoaște bașcanul. Sunt unii care spun, ca în anii 90, că ”oamenii din Găgăuzia sunt niște extratereștri, niște paraziți, îl susțin pe Dodon”... Spun că nu este o regiune autonomă."

În proiectul de rezoluție, publicat săptămâna trecută, este menționat că în cazul în care autoritățile de la Chișinău nu vor respecta cerințele autonomiei găgăuze, aleșii locali ar putea să organizeze un referendum „privind viitorul autonomiei”. În rezoluția aprobată sâmbătă la congres, acest punct a fost modificat. „În cazul nerespectării în continuare a cerințelor legale de respectare a competențelor și atribuțiilor Găgăuziei, precum și a stabilirii statutului politic și juridic al autonomiei în Constituție, toată responsabilitatea va reveni autorităților centrale ale Republicii Moldova”, se arată în document. ”Chișinăul trebuie să respecte legea”, a subliniat unul dintre vorbitori, deputat al Adunării Populare.

NICOLAI IVANCIUK, deputat al Adunării Populare a UTA Găgăuzia: "Republica Moldova și-a asumat angajamentul ca să respecte și să îndeplinească aceste cerințe. Noi cerem ca autoritățile să țină cont de aceste responsabilități, pe care și le-au asumat în 1994. Nu avem nevoie de mai multă autonomie. Avem nevoie doar de autonomia care este menționată în lege."

Autoritățile centrale trebuie să reacționeze pentru a „calma spiritele”, a comentat analistul politic Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist: "În Găgăuzia se aprinde un focar al separatismului și acest lucru trebuie să îngrijoreze mult și să trezească o reacție adecvată a puterii de la Chișinău. Dacă e să vorbim despre rezoluția adoptată la această adunare, iarăși vorbește despre pretențiile nejustificate a unor reprezentanți ai societății găgăuze."

Rezoluția congresului deputaților și autorităților de toate nivelurile din regiunea găgăuză este una politică și nu poartă niciun caracter juridic, a declarat presei vicepreşedintele Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, deputatul PAS, Veronica Roșca. ”Orice formă de separatism și încercare de a diminua din suveranitatea și puterea instituțiilor centrale de a decide nu sunt încurajate”, a precizat Veronica Roșca.

Opinia ta contează. Comentează!