În plin sezon al fructelor și legumelor, ANSA oferă sfaturi esențiale consumatorilor în privința nitraților și pesticidelor
Social 25 iulie 2025, 20:45 | 606

În plin sezon al fructelor și legumelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor lansează un apel la prudență și oferă sfaturi esențiale consumatorilor în privința nitraților și pesticidelor. Specialiștii le recomandă cumpărătorilor să achiziționeze produse doar din surse autorizate, să ceară acte de proveniență și să respecte câteva reguli simple pentru a reduce riscurile de intoxicare.

MARINA DINTIU, șefa Direcției Siguranța Produselor alimentare de origine non-animale: "Este necesar ca consumatorii să cunoască că au tot dreptul să solicite de la comercianți, de la vânzători, de la vânzători de magazine actele care confirmă siguranța produselor. Vorbim de un raport de încercări de laborator sau un certificat de calitate."

Pesticidele din produse continuă să reprezinte principala problemă, nu nitrații, susțin specialiștii. Experții în siguranță alimentară îi sfătuiesc pe consumatori să cumpere fructe și legume doar din surse autorizate și să urmeze și alte recomandări esențiale.

MARINA DINTIU, șefa Direcției Siguranța Produselor alimentare de origine non-animale: "Să evite procurarea fructelor legumelor de la comercianții ambulanți, care comercializează produse pe marginea traseelor sau în locuri neautorizate. Totodată atunci când alege un fruct și o legumă, în primul rând trebuie să atragă atenția la aspectul exterior al produselor. Fructele, legumele trebuie să fie întregi, curate, să nu fie atacate de dăunători sau să nu aibă chiar lovituri, sau leziuni mecanice, fiindcă printre acele leziuni mecanice ale fructelor, legumelor este posibilitatea să fie atacate de bacterii."

Sunt câteva metode eficiente pentru a reduce nitrații în condiții de acasă.

MARINA DINTIU, șefa Direcției Siguranța Produselor alimentare de origine non-animale: "Fructele obligatoriu se spală și chiar să se păstreze în apă rece, fiind că conținutul de nitrați scade, undeva 20 de procente, dacă se mențin în apă rece. Dacă ne referim la pepeni verzi, nu se recomandă categoric să se consume pepenii verzi odată ce i-am procurat de la piață, sau am mers de exemplu la un picnic, să fie fierbinte, pentru că la temperaturi mari s-au demonstrat că conținutul de nitrați poate fi puțin mai ridicat. Legumele obligatoriu se decojesc, fiindcă nitrații se acumulează preponderent în stratul exterior."

La piață, unii cumpărători ne-au spus că știu cum să identifice fructele și legumele ce conțin nitrați.

Unii consumatori au recunoscut că nu cunosc cum să identifice fructele și legumele ce conțin nitrați.

Specialiștii în siguranța alimentară atenționează că în caz de suspiciune de toxiinfecție alimentară de la fructe și legume, consumatorii trebuie să ceară ajutor medical fără întârziere și să depună o petiție la ANSA.

Opinia ta contează. Comentează!