Într-un comunicat plasat pe site-ul Guvernului se arară că prim-ministrul Chicu a avut o discuție cu reprezentanții ”German Economic Team”, o echipă de experți care consultă guvernele Republicii Moldova, Ucrainei, Belarusului, Georgiei și Uzbekistanului în reformarea politicilor economice. Potrivit prognozelor acestor experți, PIB-ul Republicii Moldova se va contracta în acest an cu 6,3 la sută, comparativ cu 2019. Contactat de Jurnal TV, expertul economic Veaceslav Negruța a declarat că lucrurile stau și mai prost, astfel că în acest an ne putem aștepta la o descreștere record a economiei, cu o scădere a PIB-ului între 8 și 12 la sută.

VEACESLAV NEGRUȚA, expert economic: Pentru 2020 cu certitudine putem vorbi despre o descreștere între 8 și 12 la sută, în dependență de mai mulți factori, inclusiv din afară, dar și din interior. Rectificarea de buget făcută câteva săptămâni în urmă nu mai este reală, nu descrie o realitate nouă. Se putea de recurs la blocarea cheltuielilor pentru a salava banul public, iar rectificarea să vină peste alte două luni.

Într-un comentariu pentru Jurnal TV, consilierul premierului Chicu, Vitalie Dragancea, ne-a spus că Guvernul a admis încă la etapa elaborării rectificărilor bugetare că ne vom confrunta în acest an cu o scădere economică mai mare decât cea prognozată de FMI în luna aprilie, dar a adăugat că acum contează foarte mult deciziile interne care vor fi luate în perioada următoare. Potrivit unui sondaj de opinie prezentat astăzi, aproape 30 la sută dintre intervievați au declarat că veniturile le-au scăzut simțitor de la începutul epidemiei de coronavirus, iar peste 15 la sută spun că veniturile au scăzut ușor. Totodată, 45 la sută dintre chestionați spun că veniturile ”au rămas la fel”, iar 0,8 la sută spun că au acum ”câștiguri mai mari”.