Post Scriptum cu Alex Cozer: Un an de coșmar

Un an în urmă, la 24 februarie 2022, începea cel mai mare coșmar din istoria recentă a Europei. În dimineața acelei zile ne trezeau niște bubuituri înfundate. Erau bombele criminale ale lui Putin care loveau Ucraina pe tot teritoriul său. În timp ce sute de mii de invadatori, prin nord, est și sud intrau pe teritoriul unei țări libere, independente și suverane în încercarea de a o opri din aspirațiile sale spre libertate și civilizație.

Demn de Evul Mediu și nicidecum de lumea anului 2023. Nu voi mai vorbi foarte de mult de sutele de mii de morți, milioanele de refugiați și sutele de miliarde, pagube în urma distrugerilor din infrastructură. Sunt statistici extrem de triste pe care le cunoaștem, cu care trăim, și care se agravează de la zi la zi, pentru că sociopatul de la Kremlin nu renunță la nebunia pe care a declanșat-o și nici nu e nimeni în jurul său care să-l oprească.

Am urmărit show-urile propagandistice, care deja rivalizează cu grotescul Coreei de Nord, desfășurate în această săptămână la Moscova. Două ore de delir la Kremlin, minciună și propagandă, în fața armatei de slugi ascultătoare ale lui Putin, apoi un concert pe Lujniki, cu zeci de mii de oameni aduși pe post de coregrafie, în schimbul a 500 de ruble și alte cadouri de unică folosință. Spectacole triste care demonstrează cât de mult suferă societatea rusă de boala imperialismului și cea a propagandei implantate în mentalul colectiv.

Tot în aceste zile am văzut o cu totul altă abordare în lumea civilizată. Președintele Joe Biden a fost la Kiev, acolo unde a transmis încă o dată un semnal clar că nu suntem singuri în lupta împotriva barbariei și terorismului. Că lumea liberă va continua să susțină aspirațiile de democratizare și în această parte a Europei, blocate timp de 30 de ani de Rusia.

Ulterior, la Varșovia, liderul de la Casa Albă s-a întâlnit și cu președinta Maia Sandu. Pe care chiar a salutat-o și a cerut aplauze pentru ea în cadrul discursului său din centrul capitalei poloneze.

Un semnal important. A cărui importanță mulți dintre noi nici măcar nu o realizează. Pentru că dincolo de toate problemele prin care trecem acum, avem și o oportunitate uriașă de a ne desprinde definitiv de barbaria rusă și de a ne ancora în lumea liberă, civilizată și prosperă.

Nu va fi deloc ușor, pentru că există tot mai multe semnale că, frustrată de eșecul de pe frontul ucrainean, Moscova ar încerca să-și hrănească propaganda printr-un eventual succes în Republica Moldova. I-am auzit pe președinții Zelenski și Sandu vorbind public despre tentative de lovituri de stat și răsturnare a ordinii în Moldova. Avertismente care au fost confirmate la cel mai înalt nivel în Occident. Și în acest context nu sunt deloc întâmplătoare semnalele transmise de Joe Biden pentru Moldova. Este un mesaj clar către Moscova, că Occidentul este alături de noi și că nu va permite repetarea scenariului ucrainean aici. Mai ales atâta timp cât rezistența din țara vecină continuă la nivelul admirabil pe care l-am văzut în acest an de război.

Putin este un individ desprins total de realitate. La fel ca Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial, este dominat de frustrare și ură. În condițiile în care toată lumea civilizată îl tratează ca atare, adică precum un criminal sociopat, acesta devine tot mai impresivizibil și capabil de gesturi periculoase. Doar că, spre deosebire de anii 40 ai secolului trecut, acolo unde pare să fi rămas prins Putin, lumea arată cu totul altfel. Iar șansele sale sunt mult mai mici chiar decât cele pe care le-a avut Hitler chiar și în ultimele sale luni de viață, din anul 1945.

Noi, mai mult ca niciodată, trebuie acum să dăm dăvadă de inteligență, de solidaritate și unitate. Să ne informă corect, să fim calmi și precauți și să depunem toate eforturile, acolo unde suntem, pentru a trece mai ușor peste aceste perioade extrem de dificile.

Pentru că binele întotdeauna, într-un final, triumfă împotriva răului.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!