Lucrările au avut loc în preajma comunei Tohatin. După câteva ore de muncă, gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău a fost conectat la rețeaua de transport de gaze a Societății "Moldovatransgaz".

IGOR BAIDAUZ, inginer - șef al "Moldovatransgaz": "Asistăm la momentul istoric a sistemelor Vestransgaz, gazoductul Ungheni - Chișinău și Moldovatransgaz, gazoductul Chișinău - Râbnița... Aceasta înseamnă că va fi posibilă asigurarea gazului natural atât din partea României, cât și din partea surselor existente, din partea Ucrainei și accesul tuturor utilizatorilor de rețea la sistemele de transport."

Gazul din România va fi livrat în casele oamenilor din centrul și nordul Republicii Moldova, dar și ale unora din stânga Nistrului, dar nu se știe exact când.

IURIE DOLGHIER, director al "Moldovatransgaz": "Acest gazoduct poate asigura un miliard și jumătate de metri cubi, ce înseamnă jumătate din consumul Republicii Moldova...inclusiv Transnistria. Noi, împreună cu Transnistria consumăm trei miliarde...Municipiul Chișinău, nordul Republicii Moldova, centrul Republicii Moldova poate fi aprovizionat din această conductă. În cât timp, nu depinde de noi...Totul depinde de agenți economici care vor face contract cu noi pentru transportarea acestor volume. Cum avem un contract, începem livrarea, transportul...- Acum putem spune că nu mai suntem dependenți de Rusia? - Da, categoric."

Conducta Iași - Ungheni - Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcție a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro.