Josep Borrell este foarte îngrijorat de refuzul Moscovei de a se angaja într-un dialog "mai constructiv" cu UE
Externe 8 februarie 2021, 16:07 | 1053

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell este foarte îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog "mai constructiv" cu Uniunea Europeană. Oficialul a declarat la întoarcerea sa de la Moscova că i-a îndemnat pe liderii europeni "să tragă consecinţe", ce ar putea include sancţiuni, informează AFP. Kremlinul s-a arătat surprins. "Evaluarea făcută de Borrell diferă net de declaraţiile făcute de el la conferinţa de presă din Moscova", a relatat luni agenţia TASS, care citează Ministerul rus de Externe.

"Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni", a precizat Josep Borrell într-un mesaj postat pe contul său de Twitter la revenirea de la Moscova.

Șeful diplomației europene afirmă că a revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. "Întrevederea cu ministrul rus Serghei Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că relaţiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială", a subliniat Josep Borrell.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus, în această săptămână, de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe Alexei Navalnîi, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi, care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni.

Moscova a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri "ilegale" pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Ţările Uniunii Europene au negat ferm orice vină din partea lor.

Miniştrii de externe ai ţărilor Uniunii Europene trebuie să se reunească pe 22 februarie pentru a trage consecinţe din misiunea efectuată de Josep Borrell în perioada 4-7 februarie şi a decide urmările pe care ar trebui să le aibă refuzul Kremlinului de a-l elibera pe Navalnîi şi expulzarea celor trei diplomaţi europeni, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!