Anul acesta ne așteaptă o scădere a economiei, între 8 și 12 procente
Economic 8 octombrie 2020, 17:47 | 1457

Anul acesta ne așteaptă o scădere a economiei, între 8 și 12 procente, una record pentru Republica Moldova, iar anul viitor, unele măsuri fiscale vor scutura de-a dreptul buzunarele cetățenilor. Este prognoza expertului economic Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor. Într-un interviu pentru Jurnal TV, el a criticat proiectul politicii fiscale pentru 2021, elaborat acum de autorități. Reprezentanții Guvernului nu au comentat, deocamdată.

În opinia lui Veaceslav Negruța, elaborarea politicii fiscale trebuia făcută încă în lunile iunie-iulie, potrivit cadrului legal, nu acum, în plină campanie electorală, când discuțiile publice la acest subiect pot fi deformate cu mesaje populiste. Negruța atrage atenția asupra faptului că documentul elaborat de Ministerul Finanțelor conține câteva elemente periculoase, care se încearcă a fi ”împachetate ca fiind în beneficiul cetățeanului”. De exemplu.

VEACESLAV NEGRUȚA, expert Transparency International Moldova: "Majorarea minimului neimpozabil la impozitul pe venit persoanelor fizice. Se încearcă a spune că acest minim neimpozabil, fiind crescut cu 5%, va lăsa mai mulți lei în buzunarul cetățeanului. De fapt, este și alt aspect, care spune despre eliminarea (prevăzută în acest document) eliminarea scutirilor pentru soț și soție, care, de fapt, reduce la zero sau în minus tot câștigul virtual declarat de către autorități de la această majorare a minimului neimpozabil."

În afară de aceasta, salariile multor angajați din sectorul privat sunt acum micșorate din cauza crizei pandemice, așa că majorarea minimului neimpozabil nu va mai ajuta pe nimeni. În schimb, anularea scutirilor personale va afecta multă lume, notează expertul. Proiectul politicii fiscale mai prevede eliminarea reducerii de 15 la sută a impozitului pe imobil, în cazul în care cetățeanul achită impozitul până la data de 30 iunie. Astfel, în luna septembrie a anului viitor, oamenii se vor trezi cu anumite dificultăți financiare.

VEACESLAV NEGRUȚA, expert Transparency International Moldova: "În septembrie, impozitul trebuie să fie plătit de către oameni care abia au ieșit din concedii, care și-au luat concedialele în lunile iunie-iulie, care nu au venit pentru septembrie încă plătit, ca și salariu, pentru că salariul vine abia la început de octombrie... și crează o dificultate de a plăti anumite impozite, toate odată, într-o perioadă când oamenii nu vor avea resurse suficiente pentru a plăti impozitele."

Veaceslav Negruța spune că prevederile politicii fiscale, așa cum arată acum în proiect, vor lovi dur și în autoritățile publice locale, în primării, în primul rând, care vor fi total dependente de puterea centrală.

VEACESLAV NEGRUȚA, expert Transparency International Moldova : "Sunt anumite interese, inclusiv prin această lansare a proiectului de politici fiscale. Se încearcă a aduce anumite beneficii concurentului electoral, care reprezintă puterea și teren pentru acest concurent de a specula atunci când vorbește cu electoratul și spune că ”aici vom avea grijă de cetățeni, de agenți economici."

Veaceslav Negruța prognozează că în acest an Republica Moldova va înregistra o descreștere economică de 8-12%, una record după anul 1994. Totodată, expertul atenționează că gaura financiară din bugetul de stat pe acest an va rămâne și în anul 2021, mai ales în cazul în care Republica Moldova așa și nu va semna noul acord cu Fondul Monetar Internațional și nu va beneficia de alte finanțări din partea partenerilor de dezvoltare. În acest caz, statul va trebui să recurgă la măsuri fiscale și mai drastice. La serviciul de presă al Ministerului Finanțelor nu ne-a răspuns nimeni pentru a comenta declarațiile lui Veaceslav Negruța. În documentul elaborat de instituție se arată că ”măsurile de politică fiscală pentru anul viitor urmăresc soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!