Post Scriptum cu Alex Cozer: UE ajută, din nou, Moldova

Guvernul a anunțat acum câteva zile că Republica Moldova va mai beneficia, în această iarnă, de un grant din partea Comisiei Europene în valoare de 105 milioane de euro. Banii vor merge pentru a trece mai ușor și de această iarnă. Pentru compensații în facturi la energie și gaze naturale. În ultimii 2 ani, suma granturilor acordate de către Uniunea Europeană țării noastre, doar pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, se ridică la 240 de milioane de euro. Ăștia sunt doar bani proveniți de la Bruxelles. Pentru că, în paralel, alte state europene au oferit granturi generoase pentru a trece mai ușor de criza energetică.

Sunt bani nerambursabili, fără de care nu ne-am fi descurcat în fața șantajului energetic rusesc. Iar aici trebuie să adăugăm și susținerea logistică pentru a identifica noi surse de aprovozionare cu gaze și curent electric.

În total, susținerea financiară europeană pentru Moldova, în ultimii 2 ani, depășește 1 miliard de euro. Bani care au mers, pe lângă depășirea crizei energetice, la construcție de drumuri, reparație de școli și grădinițe, construcții de apeducte și canalizare, iluminat public, la susținerea directă a cetățenilor.

Tot săptămâna aceasta, de la Bruxelles a mai venit o veste excelentă pentru noi. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE trebuie să înceapă negocierile de aderare cu țara noastră până la sfârșitul acestui an.

Ne bucurăm de o susținere politică și economică fără precedent din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, amețiți de știri false și propagandă rusească, o bună parte din cetățeni încă refuză să înțeleagă că singura cale pentru țara noastră este intrarea în familia europeană. Și cred că Rusia ne-ar fi partener comercial sau că ne-ar ajuta cu ceva.

Moldova deja își exportă 70% din produse în Uniunea Europeană. În timp ce ponderea pieței ruse a scăzut sub 5%. În timp ce UE ne acordă miliarde pentru a ne susține, rușii ne șantajează că ne lasă fără gaze și fără curent și ne solicită datorii inventate. Un bănuț nu a fost oferit de Moscova Moldovei, oficial, în ultimii 20 de ani. În schimb am avut politicieni plătiți de ruși pentru a le face jocurile și a ne destabiliza țara. Militari aflați ilegal în stânga Nistrului și spioni cu duiumul la Chișinău. Și multă, multă propagandă și dezinformare.

În prezent, Uniunea Europeană reprezintă cea mai mare piață de desfacere a lumii. Peste 15% din Produsul Intern Brut global este format de țările UE. A cărei populație se apropie de 500 de milioane de locuitori. Rusia, cu 140 de milioane de locuitori, nu reprezintă nici măcar 2% din economia globală.

Țările Uniunii Europene sunt etaloane globale nu doar la capitolele prosperitate și dezvoltare economică, ci și la cultură, democrație, protejarea drepturilor omului. Aici, cu Rusia, comparație nici nu poate exista.

7 din cele mai vizitate țări din lume de către turiști sunt membre ale UE. Și, nu-i așa, cât de fermecătoare sunt Franța, Spania, Italia sau Austria și câte locuri superbe pot fi văzute în aceste țări?

Iar țările care au aderat la Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani au progresat enorm. Spre exemplu, Produsul Intern Brut al României a crescut de 4 ori din momentul aderării.

Dacă la momentul aderării, România avea doar 100 de km de autostradă, astăzi are peste 1000. Iar în următorii 6 ani se preconizează să fie dați în exploatare încă peste 1000 de km de autostrăzi. În proporție covârșitoare, aceste drumuri sunt realizate din bani europeni.

Chiar și România, una dintre cele mai sărace țări membre UE, astăzi are un Produs Intern Brut pe cap de locuitor mai mare decât al Rusiei.

Iar această, prieteni, este realitatea. Sunt lucruri pe care le puteți vedea și simți singuri. Vă bucurați de ele chiar aici, aproape, în România. Sau mai departe, în Spania sau Franța. Și de care începem să beneficiem și noi, datorită deschiderii pe care o are Occidentul față de Moldova. Sunt realități pe care trebuie să le înțelegeți și transmiteți mai departe. Deoarece calea noastră firească este una singură, în rândurile lumii civilizate și prospere.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!