Post Scriptum cu Alex Cozer: Agentura rusească s-a activizat
Post Scriptum 21 iulie 2023, 20:18 | 10549

În ultimele 24 de ore, a fost distribuit intens, pe rețelele de socializare un material video care cuprinde un dialog între un medic de la Chișinău și o pacientă a sa. Medicul intră să-și viziteze pacienta și o salută cu „bună ziua”, mai ales că a văzut în fișa medicală că aceasta are nume românesc, respectiv i s-a adresat și adresat după cum a crezut de cuviință.

În schimb, i s-a răspuns cu un „zdrasdvuite”, la care medicul i-a spus că se simte jignit. Ulterior, de o manieră mai degrabă ironică, s-au utilizat și expresii gen „eu nu operez dușmanii”, medicul mai numind-o pe pacienta sa șovină.

Materialul video, făcut fără știința medicului, s-a răspândit rapid în spațiul virtual și a stârnit tot felul de interpetări. Unii l-au lăudat, alții l-au criticat. Poate aș fi trecut cu vederea acest subiect, dacă nu s-ar fi activizat foarte rapid toată agentura rusească de la Chișinău, care a început să-l acuze pe medic de „ură interetnică” și chiar de „nazism”, solicitând autorităților să acționeze împotriva sa.

Cel mai virulent a fost un individ din categoria „Moldavskie Ivanî”, care într-o perioadă, printr-un accident al istoriei, s-a aflat chiar și în funcția de premier. Individul, i-a slujit de-a lungul lungii sale cariere de funcționar de stat, rând pe rând, pe Voronin, Plahotniuc și Dodon. Și se identifică aproape cu toate guvernările care în ultimii 30 de ani au adus Republica Moldova în halul în care este, de cea mai săracă, coruptă și depopulată țară din Europa. Cu toate acestea, în reacția sa împotriva medicului pe care îl califică „nazist”, acest „Moldavskii Ivan”, care sunt convins că de la 24 februarie 2022 a uscat remorci întregi de flori așteptând barbarii invadatori și aici, susține că tocmai oameni de genul acestui doctor sunt vinovați de halul în care a ajuns Republica Moldova. Specimenul în cauză nu are nicio problemă cu faptul că o femeie trecută bine de prima tinerețe, care s-a născut aici și a trăit toată viața în țara aceasta, nu vorbește limba acestui stat nici măcar de un elementar „bună ziua”. Aduce însă acuzații grave unui om care s-a simțit jignit că un astfel de concetățean al său nu-l respectă elementar pe el, nu respectă țara a cărui cetățenie o deține, și a refuzat zeci de ani să-i învețe limba.

Oare ce ar fi trebuit să facă, în așa situație, un medic mai tânăr, născut după anii ’90, care pur și simplu nu poate vorbi rusește? Sigur, alde „Moldavskie Ivanî”, l-ar fi acuzat de „nazism” și pe el. Este adevărat că medicul a exagerat atunci când a utilizat anumite expresii în raport cu pacienta sa. Totuși, eu am sesizat modul ironic în care au fost făcute. Și este important de precizat că el a realizat cu succes operația. Iar femeia este sănătoasă și deja a fost și externată. Un exemplu că omul pe lângă faptul că e demn, este și un adevărat profesionist.

Eu, dacă o să am vreodată ocazia să-l întâlnesc pe acest medic, îi voi strânge mână și-l voi felicita pentru demnitate. Pentru că anume demnitatea este cea care ne-a lipsit timp de decenii. Sunt sigur că dacă la conducerea acestui stat ar fi fost oameni demni, cu atașament față de acest pământ, lucrurile ar fi fost altfel în Republica Moldova.

Din păcate, în majoritatea absolută a istoriei recente, țara noastră a fost conducă tocmai de cei din categoria „Moldavskie Ivanî”. Care ne-au și adus la situația în care ne aflăm astăzi.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu încurajez un astfel de limbaj. Dar nici nu pot să tolerez când văd cum niște indivizi care au contribuit la distrugerea acestui stat sub Voronin, Plahotniuc sau Dodon, dau acum lecții și cer sancționarea acestui medic. Mai ales că ei sunt cei care abia așteaptă barbarii invadatori și la Chișinău. Și care au făcut întotdeauna jocurile Kremlinului aici.

Nazism e să distrugi identitatea națională a unei țări timp de decenii. Să-i bagi în vagoane cei mai demni oameni și să-i duci la mii de km prin Siberii. Să-i impui o altă limbă, să-i falsifici istoria, să-i ucizi oamenii care spun adevărul și sunt patrioți. Nazism e să ataci în 2023 un popor, doar pentru că acesta și-a dorit să fie liber și nu sclav, să fie civilizat și nu barbar!

Opinia ta contează. Comentează!