Post Scriptum cu Alex Cozer: Comunitatea europeană ne așteaptă

Miercuri, Republica Moldova a mai făcut un pas important în parcursul său firesc spre integrarea europeană și ancorarea definitivă în rândurile lumii civilizate și prospere. Comisia Europeană a recomadat țărilor membre ale Uniunii Europene să demareze negocierile de aderare cu țara noastră. Un ultim pas pentru obținerea acestui statut urmând să aibă loc peste o lună, când se va reuni Consiliul European, format din șefii de state și Guverne din UE.

Este încă un semnal clar transmis de lumea liberă, că suntem așteptați acolo. Că locul nostru e acolo. Și că putem și noi să devenim în câțiva ani parte a celei mai prospere, democratice și de succes comunități la nivel global. Tot de ce este nevoie e să ne facem treaba acasă.

Tot miercuri însă, aflam că toate drumurile celor care se opun parcursului nostru european, duc… la Moscova. Primul care a ajuns acolo este Șor. Cel care în campania electorală locală a fost utilizat drept vârf de lance de către Moscova. Și care a mituit deschis alegători, a sfidat orice normă legală și electorală și a încercat să intre cu forța, forța banului murdar, și a manipulării în administrația locală.

Este interesant că Șor a zburat la Moscova imediat după încheierea primului tur al alegerilor și în contextul apariției a tot mai multe articole în presa occidentală în care se punea presiune pe Israel ca acest escroc să fie arestat și trimis acasă. Șor a ajuns în Rusia și după ce și-a demonstrat utilitatea în tentativele Rusiei de a compromite democrația și procesele electorale din Moldova. // Tentative ce, trebuie să recunoaștem, au reușit în mare parte. Pentru că ele nu au fost curmate în totalitate. Dar și modalitatea de a le stopa, prin excluderi din alegeri de către Comisia Situații Excepționale, fiind una forțată și care demonstrează falimentul instituțiilor de justiție din această țară.

Așadar, Șor, care a ajuns la Moscova adus chiar de către Abramovici, unul dintre principalele portmonee ale lui Putin, a fost primit în singura țară din lumea asta unde încă se mai poate simți în siguranță, în condițiile în care este condamnat definitiv în Moldova și se află sub sancțiunile întregii lumi occidentale.

Interesant este că în exact aceeași perioadă în care Șor a ajuns la Moscova, tot acolo au poposit și doi dintre cei mai fideli oameni ai Kremlinului de la Chișinău, deputații socialiști Bogdan Țîrdea și Adrian Albu. Primul, vârful de lance al propagandei ruse aici, iar al doilea, candidatul care a făcut figurație în alegerile din Chișinău pentru socialiști. Suficientă figurație cât să-i permită lui Ivan Ceban să câștige alegerile încă din primul tur.

Ca astăzi, la Moscova să zboare și Igor Dodon, căzut cumva în dizgrația rușilor, dar care încearcă în continuare să facă pe plac Kremlinului. Este evident că nu poate fi vorba de coincidențe. Mai ales că niciunul dintre aceste personaje nu a anunțat că este sau urmează să ajungă la Moscova. Și au fost nevoiți să recunoască asta doar după ce Jurnal TV le-a dezvăluit în exclusivitate.

Este clar că Moscova va face tot posibilul să ne îngrădească drumul spre Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat și în toți cei 30 de ani de independență. S-a văzut asta din plin în alegerile locale, unde rușii au aruncat cel puțin un miliard de lei pentru a obține controlul unor localități din țară. Din spate vine operațiunea gazul, promițându-se tarife mai ieftine în regiunile care votează pentru aleșii Moscovei și oligarhilor. Rușii mai încearcă în aceste perioade să-și consolideze toți pionii pentru a organiza comitete de apărare națională, care să cheme oamenii la proteste.

Și toate acestea exact în perioada în care Uniunea Europeană ia ultimele decizii privind demararea negocierilor de aderare cu noi și Ucraina. Rușii încearcă să oprească Ucraina prin invazie și război, în timp ce pe noi, dacă nu pot ajunge cu tancurile, încearcă să ne destabilizeze prin distrugerea democrației și preluarea controlului statului de către oamenii lor.

Cum se va încheia totul, depinde doar de noi. Lupta va fi una deloc ușoară. Dar dacă va predomina luciditatea și interesul național, dacă vom reuși să ne consolidăm, putem reuși.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!