Post Scriptum cu Alex Cozer: Uzina metalurgică, un munte de corupție

Energia electrică s-a scumpit din nou. De la 1,51 lei, cât plăteam la începutul acestui an, un kwh oră a ajuns să coste 2,64 lei pentru cei din centrul și sudul țării, iar la nord chiar aproape la 3 lei. O scumpire grea, cu peste 70%, care va împovăra și mai mult cetățenii pe fundalul acestei crize economice extrem de dure, care ne-a lovit în ultimele luni. S-a întâmplat în pofida cedărilor guvernării către regimul separatist din stânga Nistrului, care include repornirea activității Uzinei Metalurgice de la Râbnița, în schimbul iluziei achiziționării energiei electrice mai ieftine.

Republica Moldova a cumpărat, până la 1 mai, 100% din necesarul de consum de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, la un preț de 53 de dolari mwh. Asta înseamnă în jur de 180 de milioane de dolari anual, bani care, într-o proporție covârșitoare, se opresc la Tiraspol și întrețin regimul separatist. Iar restul ajung la Moscova, susținând regimul criminal și invadator de acolo. Asta pentru că, după cum bine știți, Tiraspolul nu plătește gazul din care energia electrică este produsă, iar centrala este deținută de rușii de la Inter Rao.

De la 1 mai, prețul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan s-a ridicat la 60 de dolari. Însă chiar și acest preț a fost condiționat prin redeschiderea uzinei metalurgice de la Râbnița, o gaură neagră, un munte de corupție și poluare, necontrolat de autoritățile de la Chișinău.

În anul 2021, uzina de la Râbnița a raportat exporturi de metale în valoare de 432 de milioane de dolari. Valoarea reală de piață a metalului ar fi însă una mult mai mare, diferența ajungând la oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului și cei de la Moscova. Din activitatea uzinei metalurgice, oligarhii Plahotniuc, Gușan, Andronachi, Iaralov și alții au făcut profituri de sute de milioane de dolari în ultimii ani, în jurul acestei găuri negre învârtindu-se cele mai mari scheme de corupție din istoria Republicii Moldova. Iar acești bani au fost și sunt utilizați pentru subminarea democrației și securității naționale a statului.

Prin eforturi consolidate s-a reușit oprirea activității acestei oaze de corupție timp de câteva luni. Dar MMZ a fost repornită de la 1 mai ca urmare a șantajului Tiraspolului și poate chiar a unor noi înțelegeri între grupări de pe ambele maluri ale Nistrului. Iar această repornire are loc fără ca măcar un pic de ordine să să facă pe piața metalelor.

Noi, cetățenii, plătim mult mai mult pentru curent și continuăm să susținem regimul separatist și grupările oligarhice. Unde este logica aici? Eu nu o văd nicăieri, mai ales când am auzit halucinantele declarații ale ministrei mediului, Iuliana Cantarajiu, care e gata să acorde licență de activitate pentru MMZ pe următorii 5 ani.

Inspecția în cazul unei uzine întinse pe 100 de hectare a fost făcută de 2 oameni, unul dintre care domiciliat chiar la Râbnița, timp de 3 zile. Pe când o astfel de activitate ar trebui să dureze cel puțin câteva luni.

Sigur că ne aflăm într-o situație dificilă. Când prețurile la energie sunt foarte mari peste tot. Dar noi putem obține un preț apropiat de ce oferă astăzi regimul separatist, din Ucraina. În plus, suntem în sistemul european Entso-E și putem deja importa energie electrică și din România. Și sunt convins că pot exista înțelegeri politice, mai ales în contextul acestui război, și cu Bucureștiul și cu Kievul, pentru a ne furniza curent la un preț nu mai mare decât ce oferă astăzi Cuciurganul.

Iar câștigurile ar fi importante. Ne-am rupe de această dependență de regimul din stânga Nistrului, am reduce esențial finanțarea separatismului și a Moscovei și am bloca acea gaură neagră a corupției și poluării extrem de periculoase, denumită uzina metalurgică.

Sigur că, în perspectivă, putem reveni și la energia de la Cuciurgan, și la activitatea MMZ, dar doar după ce aceste întreprinderi vor fi aduse în câmpul legal, schemele de corupție curmate și profiturile redirecționate de la oligarhi către bugetul statului. Se poate. Discutați public, la cel mai înalt nivel, cu Ucraina și România, și se va reuși.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

5 august 2022, 22:40

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, sursă de bani pentru Șor

4 august 2022, 23:08

Tribunalul internațional de arbitraj de la Stokholm a dat ieri dreptate Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Voronin și-a schimbat retorica

29 iulie 2022, 19:59

Voronin s-a ținut de cuvânt. Dacă vă gândiți că mă refer la vreo promisiune...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Noi încercări de a ne destabiliza

28 iulie 2022, 20:14

Kremlinul se îngrijorează de starea democrației din Republica Moldova. Nu, nu...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Gafele din operațiunea „Șor”

22 iulie 2022, 22:52

Am asistat ieri la rezultatele unei operațiuni din partea structurilor noastre...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Procurorii au descins la „Șor”

21 iulie 2022, 22:45

Procurorii și ofițerii CNA au descins astăzi în sediile Partidului Șor și în...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un război cu care ne obișnuim

16 iulie 2022, 02:16

Războiul din Ucraina, invazia criminală a Rusiei în țara vecină, se prelungește...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tariful la gaze crește din nou

15 iulie 2022, 00:15

Moldovagaz a cerut ANRE să majoreze tariful la gaze pentru consumatorii finali...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezastrul de pe Răut

8 iulie 2022, 20:46

Moldova se confruntă cu o secetă crâncenă, resursele de apă din țară fiind tot...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE