Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, după atacurile din Viena
Externe 3 noiembrie 2020, 15:54 | 1183

Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi, după atacurile de aseară din Viena. Bărbaţi înarmaţi au deschis foc în şase locuri din centrul orașului. Trei civili au fost ucişi - doi bărbaţi şi o femeie - şi alţi 15 răniţi, inclusiv un ofiţer de poliţie. Atacatorul avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană, un adept al organizaţiei radicale Stat Islamic. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a precizat că în urma atacului niciun cetățean moldovean nu a avut de suferit.

Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţişti, care încă sunt în căutarea a cel puţin unui alt bărbat înarmat, a precizat azi dimineață ministrul austriac de interne, Karl Nehammer. El a repetat apelurile ca oamenii să rămână în case, spunând că unul dintre atacatori care purta o centură explozivă ce s-a dovedit a fi falsă era un simpatizant al Statului Islamic.

Bărbaţi înarmaţi au atacat luni în şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris indivizii care trăgeau în mulţimea din baruri cu puşti automate, în timp ce mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Poliţia a blocat o mare parte din centrul istoric al Vienei în timpul nopţii, îndemnând publicul să se adăpostească. Mulţi au căutat refugiu în baruri şi hoteluri, în timp ce transportul public în tot centrul vechi a fost oprit.

Capitala Austriei a fost scutită până acum de atacuri ucigaşe ale militanţilor care au lovit Parisul, Londra, Berlinul şi Bruxellesul, în ultimii ani. Condoleanţe au venit din toată lumea, cu oficiali de top din Uniunea Europeană şi Statele Unite, care şi-au exprimat şocul după atacuri. "Statele Unite sunt alături de Austria, Franţa şi întreaga Europă în lupta împotriva teroriştilor, inclusiv a teroriştilor islamici radicali", a postat pe Twitter candidatul republican Donald Trump. Și candidatul democrat Joe Biden a scris că este alături de familiile victimelor. ”Trebuie să rămânem toţi uniţi împotriva urii şi violenţei", a scris Biden pe Twitter.

Austria intră în carantină parţială cel puţin patru săptămâni începând de marţi, în încercarea de a evita supraîncărcarea sistemului de sănătate în timpul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus, relatează DPA. Măsurile intră în vigoare în timp ce capitala Viena a fost blocată în mare parte, cu cel puţin un suspect încă în libertate după atacul terorist comis luni. Spre deosebire de primul "lockdown" naţional impus la începutul acestui an, magazinele şi majoritatea şcolilor urmează să rămână deschise. Cu toate acestea, la Viena elevilor li se permite să rămână marţi acasă din cauza situaţiei de securitate din oraş.

Opinia ta contează. Comentează!