Cetățenia prin investiție, în vigoare
Social 20 februarie 2020, 20:28 | 1230

Amânarea Legii cetățeniei prin investiție a generat discuții aprinse în Parlament după ce a fost solicitată excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Motivul: lipsa raportului comisiei. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că astfel de mâine, cetățenia Republicii Moldova este din nou de vânzare.

Jizdan a dat asigurări că proiectul va trece în cel mai scurt timp prin comisie și va fi prezentat în plen săptămâna viitoare.

Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. “Cetatenia prin Investitie” a fost promovată de Partidul Democrat și a fost aprobată de Parlament la sfârșitul anului 2016. În iunie 2019, alianța PSRM-ACUM a votat în prima lectură abrogarea legii asupra căreia a fost instituit moratoriu pentru o perioadă de patru luni, care a fost prelungit în decembrie cu încă două luni de către Guvernul Chicu. Străinii pot obține cetățenia moldovenească dacă fac o contribuție nerambursabilă de cel puțin 100.000 de euro în fondul de investiții publice pentru dezvoltarea durabilă sau să investesc 250 mii de euro într-o afacere imobiliară sau hârtii de valoare de stat. Până în prezent cinci străini au obținut cetățenia Republicii Moldova. Numele lor nu au fost făcute publice. 

Opinia ta contează. Comentează!