Comisia pentru Situații Excepționale a dispus revizuirea tarifului la energia electrică
Economic 6 decembrie 2022, 15:29 | 557

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus, aseară, revizuirea tarifului la energia electrică. Astfel, principalii furnizori urmează să depună în termen de o zi, cererile necesare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit deciziei CSE, ANRE va examina și va aproba în termen de trei zile lucrătoare, prețuri mai mici pentru furnizarea curentului. Totodată, prin dispoziția CSE a fost prelungită autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, până pe 31 decembrie curent.

Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia privind reviziurea tarifului la curent după ce întreprinderea de stat Energocom a semnat sâmbătă un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, care va furniza malului drept curent la prețul de 73 de dolari per mW/h. Astfel, „Premier Energy” și „FEE-Nord” vor înainta către ANRE cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice. Fostul deputat Alexandru Slusari spune că prețul pentru curent, pe care l-a obținut Chișinăul de la Centrala de la Cuciurgan, nu este foarte avantajos, ținând cont de faptul că dreapta Nistrului a cedat întregul volum de gaze rusești pentru regiunea transnistreană.

ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat: "Acum noi am obținut un preț cu doar 20% mai ieftin decât primeam din România, asigurând un profit de 300% pentru Cuciurgan, pornind toată industria pentru regiunea separatistă, oferind tot volumul de gaz care merge de la Gazprom cu 785 de dolari. În schimb, noi acum o să folosim gazul din rezerve care a fost procurat cu o mie de dolari, dar peste două luni nu știm care va fi prețul spot la gaz. Acum el este 1500 de euro. Pentru mine asta e o trădare economică, lipsă de verticalitate și competență de a negocia."

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Noi am avut contracte previzibile în lipsa propriilor capacități de generare a energiei electrice. Noi am rămas fără contracte și fără capacități și numai pe piața spot sau doar în urma subevenționării din partea statului român - asta nu este serios! S-a mers pe această cale. Această cale poate fi criticată și eu consider că vom ajunge la o m ai mare transparență, dar este soluția pentru ziua de azi. Numai că eu vă rog să nu mă obosiți cu terminologie gen „trădare”. Trădarea a durat decenii! Malul stând s-a hrănit încă din 2008, când au fost introduse preferințe."

Subiectul privind oferirea gazelor rusești către regiunea transnistreană în schimbului curentului generat de Centrala de la Cuciurgan a fost comentat și de președintele Maia Sandu, aflată în vizită la Washington.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Eu cred că Guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea acestui contract și despre condițiile acestui contract, să răspundă la toate întrebările pe care le au cetățenii. Guvernul trebuie să-și consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetică pentru că e clar că subiectele de energie vor fi în continuare, în următorii ani, foarte importante."

Comunitatea Energetică Europeană a salutat acordul încheiat între Energocom și Centrala de la Cuciurgan, privind furnizarea de energie electrică pentru luna decembrie și, eventual, pentru o perioadă mai îndelungată. Ministru Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat zilele trecute că tariful la curent, după semnarea contractului cu stânga Nistrului, se va micșora cu cel puțin 25%.

Opinia ta contează. Comentează!