Post Scriptum cu Alex Cozer: Aberații în justiția patriei

Mi s-a întâmplat de câteva ori să spun, atunci când asistam la o nouă aberație în justiția patriei, că mai rău nu se poate și că am atins apogeul, culmea culmilor. Doar că, periodic, cea mai umană justiție din lume în raport cu infractorii bănoși are grijă să ne mai șocheze prin ceva. Bunăoară, ieri am aflat că un fost procuror, care trebuia să-l condamne la ani grei de pușcărie pe Vladimir Andronachi acum câțiva ani, dar care a mușamalizat dosarul, a ajuns astăzi să-i fie avocat infractorului.

Este vorba despre Vladimir Moșneaga, pe care l-am mai pomenit de câteva ori aici, pentru că face parte din lista odioșilor ex-procurori sau judecători care au devenit între timp avocați și se ocupă cu apărarea celor pe care ar fi trebuit să-i trimită după gratii.

În 2014, Plahotniuc, Andronachi și liderul separatist Șevciuk au pus la cale o schemă prin care să se îmbogățească pe seama facturilor la curent plătite de către cetățenii Republicii Moldova. Atunci, acești oligarhi de pe ambele maluri ale Nistrului au creat o companie căpușă, denumită EnergoKapital, care chipurile cumpăra energia electrică de la centrala de la Cuciurgan și o vindea la companiile de distribuție de aici. Practic, curentul de la Cuciurgan costând doar câțiva cenți, era vândut cu aproape 70 companiilor noastre, iar cea mai mare parte din diferență ajungea în buzunarele acestor infractori. Presa a și publicat o înregistrare audio cu Andronachi, care i se lăuda unui consilier de-al lui Șevciuc, cum i-a obligat el prin șantaj și amenințare pe cei de la Union Fenosa să accepte schema.

Cam 80 de milioane de dolari au făcut autorii schemei. Toți, până la ultimul bănuț, scoși din buzunarele noastre, prin facturi. Atunci fusese intentat și un dosar penal de către un procuror pe nume Ruslan Cașu. La scurt timp însă dosarul i-a fost retras lui Cașu și a ajuns la Vladimir Moșneaga. Care l-a îngropat. La figurat, dar se pare că și la propriu, pentru că și multe materiale din dosar au dispărut.

Omul nr.1 în toată schema era, desigur, Andronachi. Reținut recent de autoritățile ucrainene și trimis acasă. Iar ieri, am afla, că unul dintre avocații acestuia este nimeni altul decât Moșneaga. Cel care, în calitate de procuror, l-a scăpat o dată de pușcărie în vremea statului capturat. Și în care Andronachi are atâta încredere că acuma și l-a angajat și ca avocat.

Nici nu știu ce calificative să găsesc pentru această situație. Grav, trist, șocant, incredibil? Ar merge toate, dacă nu ne-am afla în această țară, care rămâne putred de coruptă în continuare și admite astfel de anomalii.

Și o astfel de situație în sine arată degradarea la care a ajuns statul ăsta. Pentru că unul ca Moșneaga, devenit putred de bogat încă atunci când era procuror, nu are, nici măcar în 2023, nicio reținere să devină avocatul lui Andronachi. Chiar dacă presa a vorbit în repetate rânduri că a fost procuror într-un dosar în care era vizat.

Când face astfel de lucruri, sfidătoare de-a dreptul, Moșneaga probabil are siguranța că nimic nu i se va întâmpla. Așa cum nu s-a întâmplat nici până acum. Pentru că, deși noi tot întrebăm cum a putut fi clasat un dosar unde infracțiunile sunt clare ca lumina zilei, în care cetățenii au fost furați de peste 1,5 miliarde de lei, nimeni, nici măcar din actuala Procuratură nu ne răspunde.

Există o zicală veche, românească: corb la corb nu scoate ochii. Și atâta timp cât acești corupți vor beneficia de impunitate, atâta timp cât nici măcar unul dintre cei mai corupți judecători și procurori ai istoriei recente nu va face pușcărie, astfel de anomalii, aberații, sfidări, vor fi posibile în continuare.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Candidatul Moscovei la prezidențiale

16 mai 2024, 21:03

Moscova și oligarhii fugari au intrat pe ultima sută de metri în a-și desemna...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Muncă în folosul comunității pentru omor

14 mai 2024, 21:20

Să omori un om și să primești o pedeapsă de 130 de ore de muncă în folosul comunității....

Post Scriptum cu Alex Cozer: 34 de ani de la podul de flori

7 mai 2024, 21:46

Ieri s-au marcat 34 de ani de la Podul de Flori. Acel eveniment simbolic din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Opinia ta contează. Comentează!