Deși a studiat teologia, un tânăr din Colibași face legumicultură de aproximativ zece ani
Făcut acasă 23 iulie 2021, 20:56 | 4025

A studiat teologia, dar a ales să activeze în agricultură. Vorbim despre Daniel Groza, un tânăr de 34 de ani din localitatea Colibași, raionul Cahul, care, de mai bine de zece ani face legumicultură. Și-a creat o mică afacere din creșterea și vinderea legumelor în satul de baștină.

DANIEL GROZA, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Cresc cartof timpuriu, roșii de două cicluri, pepene verde am încercat anul acesta. Sincer să spun, o fac pentru că îmi place. Am o pasiune legată de agricultură."

Pe lângă plăcere, e nevoie însă și de un caracter puternic, dar și de multă răbdare ca să poți face agricultură în Republica Moldova, spune tânărul.

DANIEL GROZA, mlocuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Îți trebuie să ai curaj, motivație ca să poți rezista, pentru că de multe ori ieși la zero."

La multe alte greutăți din agricultură s-a alăturat și pandemia de COVID, însă, tânărul spune că a scăpat ușor.

DANIEL GROZA, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Nu aș putea spune că m-a afectat atât de mult. A fost bine, dar se putea și mai bine.Vânzările au mers foarte bine. Anul acesta a fost greu cu prețurile...Roșiile nu merg, cartoful este 2,50 de lei...Problema agricultorilor este că se aduce marfă din altă parte, iar noi rămânem cu a noastră. Asta ne dă bătăi de cap."

Piedicile apărute l-au făcut și mai puternic, mai motivat să rămână, deocamdată, acasă.

DANIEL GROZA, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Am fost în Germania, dar aici mă simt mai bine. Sunt acasă și asta mă motivează să fac ceva, pentru că sunt aici. Dar nu știu cât de mult va ține dorința asta, pentru că, de multe ori mă lupt cu gândul acesta, să continui sau să nu mai continui."

Pentru că a rămas în țară, a avut de câștigat nu doar bugetul primăriei din sat, unde varsă impozite, dar și unii localnici, care, datorită lui, au unde să muncească.

Daniel speră ca noua guvernare să poată motiva tinerii să nu mai plece din țară.

Opinia ta contează. Comentează!