Post Scriptum cu Alex Cozer: Fugar în fruntea sportului moldovenesc. Și-a schimbat numele de 4 ori

De ceva timp, portalurile de știri din Moldova sunt pline cu materiale despre cetățeanul Dmitri Torner, președinte al Federației de Biatlon din Moldova. De când e Torner președinte, acest sport înflorește în Moldova, se menționează în aceste materiale. Doar că, dacă ne uităm atent la aceste știri, ele arată exact la fel pe toate portalurile pe care au apărut, adică este evident că nu sunt scrise de jurnaliști din redacții. Ca ieri, după toată campania de promovare a lui Torner, acesta să fie ales ditamai vicepreședintele Comitetului Național Olimpic în Moldova. Iar în rezultat, în ultimele 24 de ore, internetul moldovean a fost cuprins de o nouă avalanșă de știri despre senzaționalul om de sport Dmitri Torner.

Doar că acest Torner nu este nici pe departe omul prezentat în minunatele știri de pe portalurile moldovenești, ci mai degrabă un escroc cu un trecut demn de un film hollywoodian, care a avut grave probleme cu legea.

Potrivit portalului de investigații Rise, numele adevărat al acestui individ e, de fapt, Dmitri Necrasov. El a făcut pușcărie, de unde a evadat, și-a schimbat numele de 4 ori și chiar și-ar fi înscenat moartea pentru a scăpa de oamenii legii.

În anul 2003, acest individ era condamnat la 11 ani de pușcărie pentru escrocherie, delapidare de bunuri în proporții deosebit de mari și sustragerea sau degradarea documentelor. Doar că, în noiembrie 2004, el evada din pușcărie după ce I se permitea să părăsească penitenciarul pentru scurt timp. În acest timp, el se ducea la starea civilă, se căsătorea cu avocata sa și devenea Dmitri Bojîi, cu noua identitate fugind din Moldova.

Era dat în căutare de autoritățile noastre și I se mai intenta un dosar penal, pentru evadare din pușcărie, dar surpriză, în 2009 toate dosarele I se închid pentru că ar fi…murit. Cică autoritățile noastre ar fi primit un certificat de deces al lui Necrasov și asta ar fi stat la baza închiderii dosarului. Doar că, peste 2 ani, instituțiile înțeleg că individul și-a falsificat certificatul de deces și repornesc urmărirea penală, anunțându-l în căutare internațională.

Numai că, acest adevărat „mister who” își mai schimbase deja de câteva ori identitatea. Așadar, Necrasov, devenit la Chișinău-Bojîi, s-a transformat în Ucraina în Malcenko, iar apoi în Groznîi. Ca într-un final, să devină Dmitri Torner, așa cum se prezintă astăzi în Moldova, drept mare om de afaceri de succes și președinte de federație sportivă.

Ucrainenii au pus și ei ochiul pe individ, mai ales că acesta e un apropiat al oligarhului gazului Dmitri Firtaș - agentul lui Putin, care a furat la greu țara vecină și pentru care SUA se bat să obțină extrădarea sa pentru a-l băga la pușcărie.

Mai mult decât atât, Torner era cât pe ce să devină deputat în Ucraina pe lista partidului pro-rus înființat de nimeni altul decât Viktor Medvedciuk, trădătorul ucrainean reținut de autoritățile din țara vecină, cumătrul lui Vladimir Putin, pentru eliberarea căruia liderul de la Kremlin a dat la schimb tocmai 200 de prizonieri ucraineni. Torner nu a mai ajuns deputat doar pentru că s-au sesizat autoritățile ucrainene, care au informat că acestea a utilizat numeroase acte false și multiple identități și că acesta ar fi un agent al Rusiei.

Acum câțiva ani, Torner deja devine prieten cu Igor Dodon, este ales președinte al federației de biatlon. Potrivit Rise, acesta ateriza la Chișinău în mai 2021 cu un avion privat. Iar de acolo era preluat chiar de către bodyguardul lui Igor Dodon.

Așadar, un criminal care și-a ispășit doar un an din cei 11 ani de pedeapsă, a evadat din închisoare, și-a schimbat de vreo 4 ori indentitatea, a fugit de autoritățile moldovenești și cele din Ucraina, are legături strânse cu oligarhii lui Putin, aproape că a ajuns și deputat în Ucraina din partea unui partid controlat direct de la Moscova, deja desființat de Kiev din cauza asta, ajunge în 2023 deja al doilea om în sportul moldovenesc. Iar presa noastră este plină de știri laudative despre acest escroc.

Și asta în timp ce noi vorbim de un război hibrid purtat de Rusia împotriva noastră, de felul în care Moscova își infiltrează aici oamenii. Ce faceți, domnilor din SIS, Procuraturi, servicii, vouă chiar nu vă este rușine? La individul din fruntea comitetului olimpic nu pot să mai am nicio întrebare. Acolo doar o procuratură curățată și eliberată mai poate să aibă întrebări.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!