În ajunul Duminicii Mari, o gospodină din Dănceni a organizat un atelier culinar dedicat tinerei generații
Social 6 iunie 2025, 20:54 | 1741

În ajunul Duminicii Mari, într-o atmosferă de sărbătoare și tradiție, o gospodină din Dănceni a organizat un atelier culinar dedicat tinerei generații. Femeia le-a arătat fetelor din sat cum se prepară corect „baba neagră”. Ludmila Vârtosu spune că astfel de bucate îi aduc aminte de copilărie și reprezintă o poveste transmisă din generație în generație. Participantele, printre care nepoata organizatoarei, au învățat secretele rețetei vechi, au trăit emoția coacerii și au redescoperit bucuria muncii în echipă.

Ludmila Vârtosu spune că prin organizarea acestui atelier și-a propus să le transmită tinerelor nu doar o rețetă, ci și o parte din farmecul tradițiilor de odinioară.

LUDMILA VÂRTOSU, conducătorul ansamblului „Soacrele”: "Le-am arătat, nu numai le-am spus, dar și le-am arătat procesul, ce se pune prima, a doua, a treia, cum se dă la cuptor, cum se scoate din cuptor. Nu sunt multe ingrediente și într-o casă la țară, numaidecât sunt toate. Este făină, este chefir, lapte, ulei și ouă și bicarbonat de sodiu și zece ouă merg numaidecât. Mi-a fost plăcut să îmi aduc aminte și să le fac la copii și lor le place și de aceia vreau să le transmitem. Dar cum altfel o să perpetueze neamul nostru cu toate tradițiile."

Gospodina ne-a spus că a învățat rețeta de la bunica sa.

LUDMILA VÂRTOSU, conducătorul ansamblului „Soacrele”: "Bunica mea m-a învățat să fac babă neagră, mi-a dat rețeta aceasta. Țin minte când eram mică în ziua de duminica mare una din bunici, bunica Anghelina numaidecât îmi dăruia o pereche de sandale frumoase și cu cireșe, asta era tradiția. Altă bunică numaidecât copturi avea fel de fel și bezea și covrigi și babă neagră. De la ea am luat și eu această pasiune de a mă ocupa cu copturile."

Pentru creştini, Duminica Mare sau Rusaliile reprezintă Pogorârea Sfântului Duh la 50 zile după ziua de Paşti. „Baba Neagră” este un desert originar din nordul Moldovei. Acest fel de mâncare a fost propus pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. „Baba Neagră” este un adevărat simbol gastronomic al regiunii și a fost recunoscut drept cel mai promițător candidat pentru includerea în lista patrimoniului imaterial UNESCO din partea Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!