Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezmăț fără precedent
Post Scriptum 16 martie 2023, 20:29 | 6111

În ultimele zile asistăm în Republica Moldova la un dezmăț fără precedent. Practic în fiecare zi, drumuri naționale și principalele străzi din capitală sunt blocate în orele de vârf. Reprezentanții unor grupări criminale odioase, care au furat, sărăcit și distrus acest stat, o fac pe marii protestatari și ajung chiar să-i amenințe pe reprezentanții forțelor de ordine că ei, criminalii care trebuie să putrezească în pușcării, vor fi cei care-i vor trimite la închisoare pe cei ce încearcă să asigure ordinea publică. Este o sfidare crasă a acestui stat, a autorităților și instituțiilor sale. O rușine fără precedent. Și în timp ce, pe de o parte, vedem acest spectacol grotesc în stradă, criminalii, încurajați de faptul că nu li se întâmplă absolut nimic, revin la practicile vechi.

Chiar ieri, un deputat socialist și-a părăsit fracțiunea și s-a alăturat grupării lui Șor. Și așa cum s-a mai întâmplat prin 2016, 2017 sau 2020, nimeni în țara asta nu știe mai bine decât Plahotniuc să cumpere deputați. Alexandr Nesterovschi, un anonim de la Bălți, care nu cred că-n anii săi de deputăție a vorbit de mai mult de 2-3 ori în Legislativ, este ultima achiziție a acestor grupări criminale. Prețul de transfer probabil oscilează între 300 de mii de euro și 900 de mii de dolari, atât cât s-a plătit în trecut pentru astfel de achiziții. Deocamdată însă, deși e în mod evident un alt caz extrem de grav de corupție, nu s-a intervenit nici într-un fel.

Așa cum nu s-a intervenit nici în trecut, când, deși cu toții știm că zeci de deputați au fost achiziționați de Plahotniuc și criminalii din jurul său pentru sume colosale, nu am avut nicio condamnare, niciun dosar penal nu a fost trimis în instanță.

Iar asta le dă curaj acestor criminali. Pentru că, recent, una dintre achizițiile de lux ale lui Plahotniuc, cumpărat întâi în 2017, iar apoi în 2020, potrivit surselor mele, a fost în Turcia, acolo unde s-ar fi întâlnit cu stăpânul său pentru a mai pune la cale tot felul de mizerii aici și a se pregăti de alegerile locale.

Și cu toate că se știe bine de foarte multă lume, inclusiv de procurori, că cel puțin la ultimul transfer politic a primit 900 de mii de dolari, chiar în casa socrului său dintr-o suburbie a capitalei, bani acordați într-o geantă de un alt deputat la acea oră, fost ministru, absolut nimic nu s-a întâmplat cu cei doi. Care sunt bine-mersi astăzi și lucrează abitir la sabotarea acestui stat.

Tot zilele trecute am mai asistat la o situație absolut revoltătoare, când Vitalie Balinschi, un membru important al grupării criminale Șor, fugit în vara trecută pentru că urma să fie arestat, s-a întors în țară și e bine-mersi și el. Și asta chiar dacă a fost fugar timp de 8 luni, perioadă în care a fost dat în căutare și chiar inițial i se aplicase și un arest provizoriu pentru 30 de zile, în lipsă. Recent însă, umana judecătorie Ciocana i-a schimbat pedeapsa în control judiciar, iar Balinschi s-a întors acasă, probabil cu vreo geantă cu bani, fiind liber ca pasărea cerului.

Uneori nu mai ai cuvinte pentru a da calificări la aceste mizerii. De care, de absolut toate, se face vinovat, această minunată justiție a patriei. Care, apropo, mâine are o șansă să facă un pas important spre autocurățare.

La ora 13:00 este programată Adunarea Generală a Judecătorilor. În cadrul căreia, dacă va fi cvorum, urmează să fie aleși 4 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dintre puținii judecători care au trecut de comisia de evaluare.

Va fi un test important. Pentru că dacă în țara asta mai există măcar 20% din judecători dornici să-și facă onest treaba, ei trebuie să fie mâine la adunare. Acum au oportunitatea să demonstreze că în sistem mai există și altfel de oameni. Care chiar își respectă meseria, concetățenii, țara. Cărora le e rușine de halul în care a ajuns justiția moldovenească. Și care își doresc să schimbe ceva.

Meseria de judecător este una dintre cele mai nobile. În alte societăți însă, nu și în Republica Moldova. Unde a ajuns să fie asociată cu corupția, cumetrismul și lăcomia. Schimbați această imagine. Mâine poate fi un prim pas.

Opinia ta contează. Comentează!