Întrevederea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, desfăşurată la Geneva, s-a încheiat.
Externe 21 ianuarie 2022, 18:00 | 1338

Întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, desfăşurată astăzi la Geneva, s-a încheiat. Reuniunea a durat o oră şi jumătate, mai puțin decât era prevăzut. Scopul discuțiilor Blinken-Lavrov a fost calmarea tensiunilor asupra Ucrainei.

Lavrov a declarat în prima reacţie după discuţia cu Blinken că această întâlnire nu a fost sfârşitul dialogului dintre Washington şi Moscova. El speră la ''o reducere a emoţiei'' după aceste tratative ''sincere'' ruso-americane. În același timp, Rusia aşteaptă să primească săptămâna viitoare în scris răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către Statele Unite şi NATO.

SERGHEI LAVROV, ministru de externe, Rusia: "Repet: nu este ultima discuție. Săptămâna viitoare așteptăm răspunsuri în scris la propunerile noastre. Despre acest lucru a accentuat în câteva rânduri Antony Blinken."

ANTONY BLINKEN, secretar de stat, SUA: "În urma discuțiilor de astăzi, împreună cu domnul Lavrov, am convenit că procesul democratic trebuie să continue. Le-am spus că după consultările din următoarele zile cu aliații și partenerii, o să putem discuta ideile noastre cu Rusia săptămâna viitoare. Am convenit că vor urma discuțiile și că problema trebuie rezolvată pe cale diplomatică."

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est. Garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului includ prevederi care cer ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria, a declarat vineri Ministerul rus de Externe.

Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic din partea NATO că blocul își va opri expansiunea și va reveni la granițele din 1997. Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna acest lucru pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul a declarat că Rusia dorește ca toate trupele străine, armele și alte echipamente militare să fie retrase din aceste țări.

Anterior, Washingtonul a atras atenţia că vor urma sancţiuni dure împotriva Moscovei în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!