Femeia care a lăsat pedagogia și a ajuns să activeze în domeniul IT - Jurnalul Săptămânii, 1 Ianuarie
Femeile Moldovei 1 ianuarie 2022, 20:48 | 25122

Femeile câștigă teren și în domeniul IT, care până nu demult era unul predominat de bărbați. Printre exploratorii rețelei virtuale este și Tatiana Gâlcă din Chișinău. După o perioadă de activitate pe tărâmul pedagogic, fiind profesoară de matematică, tânăra a ajuns să muncească la o companie internațională din sectorul tehnologiilor informaționale. Să-i cunoaștem povestea!

TATIANA GÂLCĂ, senior Data Analyst: "Deoarece matematica este direct legată de domeniul IT, a fost ușoară tranziția, dar provocarea cea mai mare a fost să găsesc punctul de tangență între matematică și IT. Oricum IT-ul face multe date. În urma lucrului se generează o mulțime de date și, respectiv, dacă eu mă ocupam deja de analiza datelor, a fost că încadrarea a venit de la sine."

Tatiana Gâlcă a primit o ofertă greu de ignorat și de aproximativ cinci ani face parte dintr-o echipă, unde se regăsesc mai mulți bărbați.

TATIANA GÂLCĂ: "Bărbații ne acceptă, bărbații ne ajută, sunt bucuroși că suntem cu ei în echipă. Aceasta ne ajută să ne integrăm mai ușor."

Trecerea de la pedagogie la IT, i-a priit, recunoaște Tatiana.

TATIANA GÂLCĂ: "Este mai complicat să te înțelegi cu niște adolescenți, decât să mă încadrez într-un colectiv. Nu a fost atât de greu. Trecera a fost liberă, pentru că aveam mai multe emoții să stau în fața elevilor, decât să vin la lucru, în oficiu."

Și, pentru rezultate frumoase, este nevoie să te impui în domeniul în care activezi, indiferent că ești bărbat sau femeie.

TATIANA GÂLCĂ: "Am fost prima femeie care am vorbit despre acest domeniu. Sunt mentor, particip la munte conferințe, multe vebinare, anume despre acest domeniu."

Deși se dedică mai mult timp meseriei, găsește timp și pentru familie.

TATIANA GÂLCĂ: "Mă simt o norocoasă că am ajuns în domeniul IT. Domeniul IT îmi dă posibilitatea să am niște avantaje pe care alte domenii nu le permit. Este lucrul de la distanță, este posibilitate să fiu aproape de familia și copiii mei. Particip la toate evenimentele de la școală, la toate adunările de părinți."

Anume familia a și fost cea care a susținut-o în alegerea făcută.

TATIANA GÂLCĂ: "Datorită soțului meu am ajuns aici unde am ajuns și pot spune că acesta este doar meritul lui."

Tatiana Gâlcă recunoaște că dacă ar întoarce timpul înapoi, și ar avea de ales, tot domeniul IT ar avea prioritate.

Opinia ta contează. Comentează!