Un tribunal din Kiev a decis că fostul preşedinte şi actual opozant Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, rămâne în libertate
Externe 19 ianuarie 2022, 20:24 | 714

Un tribunal din Kiev a decis că fostul preşedinte şi actual opozant Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, rămâne în libertate, scrie AFP. Parchetul ceruse încarcerarea lui Poroşenko sau plata unei cauţiuni de circa 30 de milioane de euro. În afara tribunalului, susţinătorii fostului preşedinte au fost confruntați cu poliţia.

În vârstă de 56 de ani, Petro Poroşenko este acuzat de înaltă trădare într-un dosar legat de finanţarea combatanţilor separatişti pro-ruşi prin vânzări ilegale de cărbune în anii 2014-2015. El riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Potrivit fostului preşedinte, dosarul împotriva lui este orchestrat politic de aliaţii succesorului său, Vladimir Zelenski. Acesta l-a învins pe Poroşenko la scrutinul prezidenţial din 2019, într-o campanie în care actualul preşedinte a mizat pe mesajul combaterii corupţiei şi a influenţei oligarhilor.

Partidul lui Poroşenko îl acuză pe actualul preşedinte de o încercare fără scrupule de a reduce la tăcere opoziţia, în timp ce administraţia Zelenski afirmă că justiţia este independentă şi îl acuză la rândul său fostul preşedinte că se consideră deasupra legii. Alţii cred că deschiderea acestui proces vine într-un moment nepotrivit, pentru că distrage atenţia de la pregătirile Ucrainei în faţa unei eventuale ofensive militare a Rusiei.

Prezent miercuri la Kiev în contextul tensiunilor militare de la graniţa ruso-ucraineană, secretarul de stat Antony Blinken le-a cerut politicienilor ucraineni să facă front comun împotriva Rusiei. ”Unul din vechile obiective ale Rusiei a fost să încerce să provoace diviziuni, între ţări şi în interiorul lor, şi pur şi simplu nu-i putem lăsa să facă asta'', a atras atenţia șeful diplomației americane Antony Blinken în timpul întâlnirii cu Vladimir Zelenski. Mesajul Statelor Unite pentru toţi liderii politici ai Ucrainei şi în egală măsură pentru cetăţenii ei, este să fiţi solidari şi să menţineţi această unitate, să o consolidaţi. Niciodată acest lucru nu a fost atât de important, mai ales când ţara se confruntă cu posibilitatea unei noi agresiuni ruseşti'', a îndemnat secretarul de stat american, citat de presa de la Kiev.

Opinia ta contează. Comentează!