De mai bine de zece ani, Oxana Para muncește șofer de troleibuz pe linia 22
Femeile Moldovei 28 august 2021, 20:10 | 2330

De câte ori ați fost sceptici atunci când ați văzut o femeie la volan? Dar una care conduce un troleibuz? Oxana Para știe pe piele proprie ce înseamnă asta. De mai bine de zece ani este șofer de troleibuz, într-un colectiv dominat de bărbați. Genul persoanei nu contează, contează să-ți faci meseria cu devotament și multă responsabilitate, afirmă Oxana Para din Chișinău. Călătorii o pot vedea la volanul unui troleibuz de pe linia 22.

Astfel încep zilele de muncă ale Oxanei. Nu urcă la volan până nu trecere examinarea medicală.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "Pornesc cu gândul la Dumnezeu și să termin ziua cu bine."

Și așa de 10 ani - pornește la drum cu gândul la Dumnezeu. A ajuns șofer de troleibuz, după ce mai bine de patru ani a muncit brutar.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "A fost o perioadă când am fost nevoită să plec peste hotare. Circulând zilnic cu troleibuzul la lucru, întâmplător, am întâlnit moldoveni de-ai noștri care munceau pe troleibuz. La un moment dat am auzit muzică moldovenească în cabină. Mi-a fost foarte interesant, m-am apropiat de dumnealui și m-am salutat."

La revenire acasă, a făcut școala auto. După un an de studii, a susținut examenele din prima și a ajuns șofer de troleibuz.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "Eu mereu am fost sigură pe mine. Am știu că am să pot face la acest lucru. Da, la început mi-a fost greu. Au fost momente când voiam să mă eliberez din funcție, dar cu timpul mi s-a dat foarte bine. Îmi reușește bine."

Din 2011 încoace este șofer de troleibuz pe linia 22. A fost primită cu bine de către colectiv, iar acum face echipă alături de un bărbat.

NORAIR GHEVORCHEAN, taxator de troleibuz, colegul Oxanei: "Ca colegă de lucru este foarte amabilă, mă împac cu ea. Ne ajutăm când avem nevoie. - Cum este ca șofer? - Ca șofer este bravo. Este de nota 10. Eu lucrez mai bine cu un șofer femeie, decât bărbat, pentru că cu femeile mai bine mă împac."

A fost privită cu scepticism de către unii călători, dar acest lucru a făcut-o și mai puternică.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "Au fost momente când unii călători au venit cun pretenții că este doamnă la volan, că sunt prea tânără. Dar, eu am dat dovadă că o femeie poate lucra mai bine decât un bărbat...Când te urci la volanul troleibuzul nu mai există diferența între bărbat și femeie, trebuie doar să ai responsabilitate pentru fiecare pasager. Asta este tot."

Nu fac niciodată diferență, dar mă simt mai sigură când șofer este o femeie. Am încredere în femeie și ele sunt mai responsabile. Să nu se supere bărbații, dar femeile își fac treaba mai bine.

Niciodată nu a avut gândul că nu mai vrea să meargă la muncă și niciodată nu uită că mai întâi de toate este femeie.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "Eu niciodată nu uit că sunt femeie. În primul rând eu știu că sunt femeie și trebuie să arăt bine."

La început, părinții au fost împotriva meseriei pe care a ales-o, dar peste ani au înțeles că fiica lor are a pasiune aparte - cea de a conduce.

OXANA PARA, șofer de troleibuz de pe linia 22: "Lucrând deja de 10 ani, ei mă susțin și au încredere în mine și au înțeles că pot face acest lucru."

În cadrul Regiei Transport Electric Chișinău activează ca șoferi de troleibuz 75 de femei și 653 de bărbați.

Opinia ta contează. Comentează!