Banca Mondială anunță că pandemia COVID-19 a înrăutățit drastic perspectivele economice ale Moldovei
Economic 23 decembrie 2020, 20:19 | 1990

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de 7,2 la sută în anul curent. Sunt noile prognoze anunțate astăzi de Banca Mondială care notează că pandemia COVID-19 a înrăutățit drastic perspectivele economice ale Moldovei. ”Estimăm o contracție a economiei, în 2020, de o magnitudine nemaivăzută de la marea recesiune globală din 2009”, spun experții instituției financiare internaționale. Pentru 2021, Banca Mondială estimează o ușoară creștere economică de 3,8 la sută, dar și asta în cazul unui scenariu optimist, în care situația epidemiologică va fi ținută sub control.

Experții Băncii Mondiale spun că în cazul Republicii Moldova, pandemia a lovit o economie care și așa era în declin la începutul anului curent. Economiștii notează că pierderile salariale și scăderea remiterilor vor afecta negativ gospodăriile casnice. ”O mare parte din activitățile investiționale a fost amânată sau anulată din cauza incertitudinii, iar cererea slăbită în combinație cu seceta din acest an, vor afecta și importurile, și exporturile”, se mai arată în raportul Băncii Mondiale. Experții atenționează că ocuparea forței de muncă se va reduce cu 8%, ceea ce înseamnă că 75 de mii de oameni își vor pierde sau deja și-au pierdut locurile de muncă, iar companiile mici tinerii muncitori vor fi cei mai afectați.

MARCEL CHISTRUGA, economist al Băncii Mondiale: "Recuperarea economiei Republicii Moldova va fi mai lentă decât s-a anticipat. Practic nu vorbim acum despre o recuperare sub formă de ”V”. Incertitudinea legată de Covid va afecta foarte mult companiile și populația în general, cu efecte semnificative pe termen mediu. Și trei - nivelul sărăciei va fi mai mare."

Banca Mondială mai estimează că, în cazul unor condiții mai favorabile ce ar putea surveni ca urmare a dezvoltării vaccinurilor anti-COVID, este posibilă o creștere economică de 3,8% în 2021. ”Încrederea consumatorilor și a investitorilor se va redresa pe fundalul stabilizării remiterilor, a creșterii salariilor publice și a reanimării sectorului agricol. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea sectoarelor să-și revină, deși nivelul anului 2019 va putea fi atins doar în 2022”, se mai arată în documentul citat. BM recomandă Guvernului de la Chișinău să direcționeze ajutoarele de criză „către cei mai vulnerabili lucrători și gospodării și cele mai afectate sectoare și întreprinderi”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie