Femeia cu epoleți de la frontieră - Jurnalul Săptămânii, 3 Iulie
Femeile Moldovei 3 iulie 2021, 20:59 | 14290

Meseria făcută de bărbați nu mai este ”terra incognita”, adică, pământ necunoscut pentru multe dintre femei. Muncesc cot la cot cu ei și, în unele cazuri, sunt chiar mai bune în ceea ce fac. Printre ele se numără și Daria Bondareva, care mai bine de zece ani este polițist de frontieră la punctul de trecere Cahul-Oancea. Să-i cunoaștem povestea.

Daria Bondareva a ajuns la punctul de trecere Cahul-Oancea după absolvirea Colegiului Național al Poliției de Frontieră din municipiul Ungheni.

DARIA BONDAREVA, polițist de frontieră la punctul de trecere Cahul-Oancea: "Când am venit, eu aveam un scop: să învăț și că nu sunt cu nimic mai rea decât un bărbat."

De atunci, mereu este la datorie, fie zi, fie noapte și spune că nu regretă niciodată că și-a ales această meserie.

DARIA BONDAREVA, polițist de frontieră la postul Cahul-Oancea: "Fiind la hotar, îndeplinind obligațiile de serviciu, eu îmi apăr familia, copilul, părinții, prietenii, dar și întreg teritoriul Republicii Moldova... În primul rând, un polițist de frontieră trebuie să fie devotat patriei, să își iubească patria și să o apere, să fie primul în orice situație, care poate să se întâmple pe teritoriul țării noastre... Purtarea uniformei și a epoleților este o mândrie."

Iar pentru asta este nevoie de devotament, curaj și multă răbdare, spune Daria.

DARIA BONDAREVA, polițist de frontieră la postul Cahul-Oancea: "Cel mai important, pentru început, este nevoie de curaj, ca să faci acest pas, ca să trec prin anumite greutăți. Eu am fost în condiții cum sunt băieții la armată. Este important să fii calmi, să avem răbdare, pentru că munca cu oamenii, necesită multă, multă răbdare. Sunt persoane diferite. Câteodată apar situații când trecătorul are dubii în competența mea din cauza că eu nu arăt de vârsta mea. Datorită anilor lucrați și experienței, mă ajută să rezolvăm orice probleme cu trecătorii, la frontiera de stat."

Iar faptul că muncește într-o echipă de bărbați o face și mai puternică.

DARIA BONDAREVA, polițist de frontieră la postul Cahul-Oancea: "Și în serviciu, și în îndeplinirea obligațiilor de serviciu suntem egali. În ziua de astăzi, eu nu fac diferență între meseria pentru bărbați și meseria pentru femei. În ziua de astăzi, femeile sunt mult mai puternice decât bărbații, pentru că ea nu doar este la serviciu, la frontieră, dar ea are grijă de copii, de părinți, de casă, de familie."

ANDRIAN GROSU, polițist de frontieră la postul Cahul-Oancea, colegul Dariei: "Eu cu dumneaei muncesc din anul 2011. O cunosc ca o persoană foarte bravo, excelentă, ajută mereu colectivul. Când este nevoie, mereu sare în ajutor. Pentru a intra într-un colectiv de bărbați este nevoie de multă dorință, voință, curaj și înțelegere."

În tot ceea ce face, o susține familia și tot familia îi dă puteri pentru a doua zi de muncă.

DARIA BONDAREVA, polițist de frontieră la postul Cahul-Oancea: "Este bine să combinăm serviciul cu familia. Când la muncă ai o situație dificilă, iar când mergi acasă și copilul îți sare în brațe, uiți de tot. Să ai copii, este cea mai mare fericire. Eu gata, nu mai pot. Dacă nu aveam familia pe care o am acum, în unele situații puteam să dau mâinile în jos. Am niște părinți perfecți, care mă ajută în orice situație, la orice greutate."

Daria Bondareva ne-a mărturisit că se vede și în continuare la punctul de trecere Cahul-Oancea și nu ar exista niciun motiv să renunțe la munca, pe care o face cu dedicație - polițist de frontieră.

Opinia ta contează. Comentează!