Flăcări mistuitoare în Australia
Externe 23 decembrie 2019, 17:38 | 1292

Australia arde, la propriu. Peste 100 de focare sunt acum în statul New South Wales, iar temperaturile caniculare nu le dau nicio șansă echipelor de intervenţie. Urmează detalii.

AUSTRALIA Peste 3.000 de pomperi sunt mobilizaţi în zonele cu probleme, dar flăcările se extind cu o viteză nemaivăzută. Focul a pârjolit o suprafață echivalentă cu a Belgiei, scrie presa locală, și a ucis cel puțin 10 persoane. Agravarea situației l-a determinat pe premierul australian Scott Morrison să se întoarcă de urgență acasă, din Hawaii, unde era în vacanță cu familia. Din septembrie, de când au izbucnit incendiile fără precedent, peste 800 de case au fost mistuite de flăcări. Aproape trei milioane de hectare sunt complet pârjolite. Meteorologii prognozează ploi slabe în următoarele zile, dar tot ei spun că precipitațiile vor fi prea mici, pentru a potoli focul.

NOUA ZEELANDĂ Autorităţile din Noua Zeelandă au anunțat că bilanţul erupţiei vulcanice produse pe Insula Albă a ajuns la 17 morţi, după ce unul dintre răniţi a murit într-un spital din Auckland. Identitatea și naţionalitatea victimei nu a fost precizată. Vulcanul, o destinaţie turistică populară în regiune, a erupt la începutul lunii decembrie, când în preajmă se aflau 47 de oameni. 20 dintre ei rămân internați cu diferite arsuri în spitalele din Noua Zeelandă şi Australia.

ECUADOR Cel mai activ vulcan din Ecuador a erupt, lăsând în urmă râuri de rocă incandescentă. Din fericire, „Reventator” se află într-o zonă izolată, în regiunea amazoniană, iar erupția nu a afectat cumva populația. Ultima erupţie majoră a vulcanului a avut loc în 2002 și a fost cea mai mare din istorie. Atunci, un nor de cenuşă uriaş a ajuns până deasupra capitalei Quito, făcând ca aerul să fie irespirabil.

Opinia ta contează. Comentează!