Școala din raionul Hâncești cu grad de modernizare aproape de cel occidental
Social 24 septembrie 2021, 15:43 | 5085

În raionul Hâncești este o școală, al cărei grad de modernizare este aproape de cel occidental. Tablele tradiționale, creta și buretele de șters au devenit istorie, în locul lor fiind aplicate noile tehnologii. Sunt bucuroși - și profesorii, și elevii, și doar pandemia le umbrește plăcerea de a face aici carte. Echipa noastră de filmare a mers la Liceul Teoretic ”Ștefan Holban” din satul Cărpineni.

Elevii stau câte unul în bancă, iar orele practice, de biologie, chimie sau fizică, sunt mult mai interactive dotării pe care o au. Laboratoarele sunt dotate cu aer condiţionat, iar internetul a devenit o rutină. Odată cu modernizarea școlii, procesul de studii a devenit o ocupație plăcută, mărturisesc profesorii.

SERGIU MANDIȘ, profesor de istorie, Liceul ”Ștefan Holban”, Cărpineni: "Am avut cazuri când și profesorul era pe foaie de boală, elevii sunt în clasă, profesorul este pe ecran și există această interacțiune. La istorie putem să folosim filmele video, pentru că pe această tablă interactivă, care este ca un televizor, putem să transmitem și informațiile media. Plus că și elevii sunt mai moderni acum, foarte ușor lucrează cu telefonul, deci chiar dacă este în drum, el de pe telefon urmărește lecția."

Noile tehnologii sunt aplicate la mai toate obiectele de studiu, inclusiv limba română.

RODICA RACHIU, profesoară de limba și literatura română, Liceul ”Ștefan Holban”, Cărpineni: "Cel mai mult la lecțiile de limba română avem nevoie de un dicționar. Întotdeauna dicționarul online este folosit atunci când nu cunoaștem expresii, cuvinte noi. Nu ne mai ducem la acele dicționare care în bibliotecă sunt, uneori nu mai sunt. Elevul atunci când a văzut o imagine în față acest lucru îi captează atenția. Atunci când aude și vede un recital de către un actor, atunci când avem poezii, atunci elevului îi aprinde curiozitatea."

Renovarea școlii din Cărpineni a fost făcută prin proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”, gestionat de Ministerul Educației şi finanţat de Banca Mondială. Elevii se arată încântați de noua lor școală.

ALBINA RUSU, elevă în clasa a X-a, Liceul ”Ștefan Holban”, Cărpineni: "Noile condiții îmi oferă o atmosferă plăcută în care să pot învăța. Îmi oferă intimitate și spațiu personal. Dispunem de mese individuale, de scaune comode și de dulapuri în care să putem depozita lucrurile personale."

Administrația școlii a avut grijă de toți elevii - și de cei cu dizabilităţi, și de cei care vin din sate mai îndepărtate. Aceștia din urmă, aproximativ 40 la număr, au loc de cazare în cămin. 14 km depărtate nu e o problemă, spune un elev, care a decis să își continue studiile liceale aici, la Cărpineni.

Cea mai acută problemă rămâne pandemia. O bună parte a echipamentelor încă este sigilată în cutii. Spre exemplu, laboratorul la fizică este nou nouț, pentru că deocamdată nu se permite desfășurarea orelor așa cum ar fi normal.

VASILE DARII, profesor de fizică: "Eu când fac o lucrare de laborator, deci cum e la noi acum instrucțiunea, cu un singur exemplar profesorul demonstrează și arată. Eu nu pot să aduc elevii aici în laborator și să le pun la toți pe masă, că seturi avem 15, pentru toți elevii. 15 mese, 15 seturi. Fără nici un fel de probleme."

Școala din Cărpineni nu este ocolită și de o altă problemă, mai veche: lipsa tinerilor specialiști. Aici activează 46 de profesori, dar ar mai fi nevoie, spune directorul liceului.

TAMARA MACARI, director, Liceul ”Ștefan Holban”, Cărpineni: "Dacă ar fi să mergem pe norma de activitate, ne-ar mai trebui un cadru didactic de limba și literatura română. Un profesor de matematică, un învățător al claselor primare. Problema cadrelor didactice est acută în toată țara, dar atunci când vine vorba ca un tânăr specialist să meargă într-o localitate rurală, e mai complicat să se decidă, să se hotărască."

În Liceul Teoretic „Ştefan Holban” din Cărpineni învaţă 650 de elevi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie