Alexandr Lukaşenko a vizitat astăzi un centru pentru migranţi lângă frontiera poloneză, în plină criză între Occident şi Minsk
Externe 26 noiembrie 2021, 18:39 | 1012

Alexandr Lukaşenko a vizitat astăzi un centru pentru migranţi lângă frontiera poloneză, în plină criză între Occident şi Minsk. Lukaşenko este în continuare acuzat că a orchestrat un aflux al migranţilor pentru a destabiliza Europa.

Într-o înregistrare video publicată de Belta, Lukaşenko merge, cu un chip grav, înconjurat de gărzi de corp, de jurnalişti şi de migranţi. Pot fi de asemenea văzuţi femei şi copii, lângă corturi instalate în centru de refugiu, într-un fost depozit amenajat. Belarusul nu poate începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania, ţară unde doresc să ajungă numeroşi migranţi, a declarat Lukaşenko, citat de Reuters.

Situat nu departe de punctul de trecere din Bruzghi, acest centru temporar a fost deschis săptămâna trecută pentru a primi migranţi care erau blocaţi de mai multe zile la frontieră, pe o vreme foarte rece, în speranţa de a intra în Uniunea Europeană. Minskul afirmă că sute de persoane au fost mutate în acest centru, reducând astfel tensiunile şi temerile pentru sănătatea acestor persoane.

Mai multe sute de alţi candidaţi la exil au fost repatriaţi în ultimele zile din Belarus, în special către Irak, de unde sunt originari mulţi dintre ei. Lukașenko a afirmat că 150 de migranţi "rătăcesc" în continuare de-a lungul frontierei.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, este acuzat de Bruxelles că a atras de atunci mai multe mii de migranţi în ţara sa, înainte de a-i duce la frontierele estice ale Uniunii Europene cu scopul de a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale. În ultimele săptămâni, Polonia s-a confruntat, la frontiera sa cu Belarus, cu un important aflux de persoane. Potrivit mass-media poloneze, cel puţin 11 migranţi au murit în zona de frontieră, începând cu vara aceasta.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la Berlin împreună cu premierul Poloniei, cancelarul Angela Merkel a declarat că ţările din cadrul Uniunii Europene trebuie să fie unite în contracararea acţiunilor Belarusului de a transforma imigranţii în instrument de presiune politică, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!