Consiliul de Securitate al ONU,a cerut într-o declaraţie unanimă "încetarea imediată a luptelor"
Externe 30 septembrie 2020, 19:19 | 934

Consiliul de Securitate al ONU, reunit cu uşile închise, a cerut marţi într-o declaraţie unanimă "încetarea imediată a luptelor" în a treia zi a confruntărilor soldate cu victime în enclava Nagorno-Karabah. Armenia a informat că un bombardier al Turciei, ţară care sprijină Azerbaidjanul, a doborât unul din avioanele sale militare. Șefii de la Ankara și Bacu au negat aceste afirmaţii.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat "sprijinul pentru apelul lansat de secretarul general ambelor părţi de a pune capăt imediat luptelor, de a dezamorsa tensiunile şi de a relua fără întârziere negocieri constructive", se arată în declaraţia adoptată în cadrul reuniunii organizată la solicitarea Belgiei, Estoniei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii. Textul, scurt, afirmă "sprijinul deplin" al Consiliului pentru "rolul central al copreşedinţilor (Statele Unite, Rusia, Franţa) Grupului de la Minsk al OSCE şi îndeamnă părţile să lucreze îndeaproape cu aceştia pentru "reluarea urgentă a dialogului fără condiţii prealabile".

Armenia a informat în cursul zilei de marţi că un bombardier al Turciei, ţară care sprijină Azerbaidjanul, a doborât unul din avioanele sale militare, afirmaţii pe care Ankara şi Baku le-au negat imediat, scrie Agerpres.

Este o provocare ordinară, a replicat președintele azer.

O intervenţie militară turcă directă ar marca un moment decisiv major după luptele sângeroase care continuă în pofida apelurilor la calm din partea comunităţii internaţionale. Totodată, un război deschis între Armenia şi Azerbaidjan ar risca să destabilizeze regiunea Caucazului de Sud şi să antreneze puterile regionale, mai ales Turcia şi Rusia.

Începând de duminică, forţele enclavei separatiste Nagorno-Karabah, sprijinite politic, militar şi economic de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului se luptă în cel mai puternic conflict din ultimii patru ani. Bilanţul oficial era marţi de 97 de morţi, dintre care 80 de soldaţi separatişti şi 17 civili: 12 azeri şi 5 armeni. Cele două tabere susţin însă că au ucis sute de soldaţi inamici.

Opinia ta contează. Comentează!