NATO va continua să depună eforturi pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, au decis aliații
Externe 15 iunie 2021, 19:02 | 482

NATO a cerut repetat Rusiei să-și retragă trupele de ocupație din Republica Moldova. Preşedintele Joseph Biden s-a întâlnit ieri, la Bruxelles, cu liderii din România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Potrivit CNN, discuţiile s-au concentrat în principal pe contracararea acţiunilor Rusiei şi Chinei. Deciziile luate la summitul NATO răspund intereselor de securitate ale României, a comentat preşedintele Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a subliniat imperativul de a creşte sprijinul şi asistenţa pentru partenerii din Est.

KLAUS IOHANNIS președintele României: "Mesajul meu este reflectat în declaraţia finală a summitului împreună cu sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova. De altfel, în declaraţia finală este afirmată susţinerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova."

Iohannis a precizat că la summitul NATO s-a decis lansarea procesului de elaborare a noului concept strategic al alianţei.

KLAUS IOHANNIS președintele României: "Alianţa trebuie să dispună de forţele, structurile şi capabilităţile necesare pentru a răspunde eficient ameninţărilor cu care ne confruntăm în regiune. Am evidenţiat comportamentul agresiv şi destabilizator al Rusiei faţă de aliaţii şi partenerii noştri din vecinătate. Situaţia de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor şi a tehnicii militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupată ilegal reprezintă înco o dovadă clară în acest sens."

DECLARAȚIA NATO: "Aliații îşi reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova şi cer Rusiei, în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, să retragă forţele pe care le-a staţionat în cele trei ţări fără acordul lor. Ei cer de asemenea Rusiei "să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluţionare a problemei regiunii transnistrene, exprimându-şi hotărârea de a sprijini reformele democratice ale Republicii Moldova şi de a-i oferi asistenţă prin iniţiativa NATO de întărire a capacităţilor de apărare şi de securitate."

Preşedintele american, Joe Biden, a promis luni să îi spună omologului său rus, Vladimir Putin, care sunt "liniile sale roşii", cu ocazia întâlnirii bilaterale, programată miercuri la Geneva.

JOE BIDEN președintele SUA: "- Le-am spus aliaților noștri ceea ce îi voi transmite președintelui Putin. Și anume, că nu caut un conflict cu Rusia. Dar noi vom răspunde, dacă Rusia își va continua activitățile nocive. - La ce vă gândiți atunci, când mergeți să vă întâlniți cu un fost agent KGB, despre care ați spus că nu are suflet? - Noi trebuie să decidem unde este interesul nostru comun și interesul lumii pentru cooperare. Vom vedea dacă putem să facem asta. Acolo unde noi nu vom fi de acord, vom trasa clar liniile roșii."

NATO va continua să depună eforturi pentru pace, securitate şi stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, se arată în comunicatul final al summitului Alianţei nord-atlantice desfăşurat luni la Bruxelles.

Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice. Terorismul în toate formele şi manifestările sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toţi. Comunicatul mai consemnează între altele că NATO nu are "intenţia de a lansa rachete nucleare terestre în Europa" şi că aliaţii "salută înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în România". Aceştia adaugă că "NATO menţine un dialog constructiv cu China, acolo unde este posibil". Aliaţii îndeamnă China să se angajeze în mod real în dialog, consolidarea încrederii şi măsuri de transparenţă cu privire la capacităţile şi doctrina sa nucleară. Transparenţa şi înţelegerea reciprocă ar fi benefice atât pentru NATO, cât şi pentru China", notează comunicatul. Beijingul a acuzat marţi NATO că exagerează "teoria ameninţării chineze". Într-un comunicat, ambasada Chinei pe lângă Uniunea Europeană a acuzat NATO că dă dovadă de o "mentalitate de război rece" şi că încearcă să "creeze artificial confruntări".

Opinia ta contează. Comentează!