În satul Vărzărești, raionul Nisporeni, este amplasată o fermă avicolă unde păsările au parte de condiții „exclusiviste”
La distanță de o oră și jumătate de capitală, este amplasată o fermă avicolă unde păsările au parte de condiții „exclusiviste” de creștere. Găinile de aici produc ouă sub muzică clasică, trăiesc în aer liber și au parte de iarbă verde, așa cum prevăd standardele europene. I-am găsit pe soții Ambroci din satul Vărzărești, raionul Nisporeni, în plin proces de muncă pe teritoriul fermei, fiind ajutați și de copii care le împărtășesc pasiunea. Ne-au povestit cu multă dragoste și căldură despre această afacere de familie.
Pentru familia Ambroci, acest an este unul marcat de succese. Ferma pe care o administrează a primit autorizație de export a ouălor de găină în statele europene. Prima piață de desfacere este România. I-am întrebat pe soții Ambroci cum au reușit să ajungă la standarde europene de calitate.
EUGEN AMBROCI, fermier: "Pașii de bază au fost tehnologiile moderne, o pasăre sănătoasă și un combifuraj curat și nu în ultimul rând apa filtrată, care o consumă găinușele noastre zi de zi. Este o apă tratată după osmoză inversă."
Bărbatul mi-a povestit ce înseamnă creșterea puilor sub cerul liber și prin ce provocări a trecut afacerea de familie până a deveni eligibilă pentru export în Uniunea Europeană.
EUGEN AMBROCI, fermier: "Creșterea în aer liber foarte tare influențează asupra calității oului. Deci, COD1 sau free range înseamnă că fiecare găinușă trebuie să dispună de patru metri pătrați, de spațiu în aer liber, să aibă contact la lumină naturală, acces la iarbă verde, nu în ultimul rând tot ține de hrană. Cea mai mare provocare probabil a fost ca să facem față la toate regulile sau legile care sunt. Aici mă refer de la biosecuritate, până la trasabilitatea oului."
Înainte ca găinile să ajungă în secțiile de ouat, ele sunt deprinse cu un alt regim al zilei într-o grădină specială astfel ca să facă ouă acolo unde trebuie. Soții Ambroci mi-au permis să vizităm fiecare colț al fermei avicole, însă doar cu echipament special, protecție antimicrobi la picioare, mască și halat medical de unica folosință.
EUGEN AMBROCI, fermier: "Aici avem 100 la 100 totul automatizat începând de la evacuarea deșeurilor, până la colectarea ouălelor. Totul este absolut automatizat. Minimum contact sau factor uman care poate interveni cumva."
Mediul în care cresc găinile și produc ouă este unul relaxant, cu muzică și fără factori de stres, mi-a povestit Axenia Ambroci.
AXENIA AMBROCI, fermieră: "Găinușele au în hală o ambianță foarte relaxantă. Chiar avem muzică, le punem muzică relaxantă, gen Bach sau Beethoven. Dimineața, seara au un regim mai special, pentru a fi mai puțin stresate și să ne ofere ouă mai gustoase"
Muzica și mediul relaxant nu sunt însă singurele cerințe a standardelor europene. Esențial este și spațiul pentru fiecare găină în hala de producție a ouălor.
EUGEN AMBROCI, fermier: "În hală, puii trebuie să fie separați pe secții nu mai mult de 3000 mii de pui per secție. Tot așa ei ies și afară. Aici în mediu avem în jur de 30.000 găinușe."
Și procesul de colectare și transportare a ouălor este unul sofisticat. Acestea parcurg un drum lung până ajung în secția de ambalare sub lămpile bactericide, iar mai apoi în cutii ce sunt livrate magazinelor locale sau consumatorilor de peste hotare.
EUGEN AMBROCI, fermier: "În jurul orei 11, 80 la sută din ouă le avem colectate. Din hala de producere, pe o bandă specială ouăle ajung la secția de ambalare."
Înainte de a intra în secția de ambalare și sortare am fost din nou echipați corespunzător. Am văzut cum ajung ouăle pe banda rulantă, cum are loc eliminarea celor sparte și cum sunt verificate fisurile cojii.
AXENIA AMBROCI, fermieră: "Mașina dată are capacitatea de 36 mii de ouă per oră. La moment, noi avem doar 30.000 de ouă pe zi. 80 la sută din ouăle produse sunt exportate în Uniunea Europeană, 20 rămân pe piața locală, din cauza cererii. Suntem deschiși să producem doar pentru piața locală, dacă este necesar. Oricum ținem la ceea ce e aici acasă."
Fermierii spun că cea mai mare parte a producției merge la export, deoarece pe piața locală e o cerere prea mică pentru ouă COD 1 din categoria bio. Soții Ambroci au planuri mari și intenționează ca din luna septembrie să exporte ouă în Olanda, Bulgaria și Grecia.
Până recent, în Republica Moldova se comercializau doar ouă COD2 și COD3, din cauza infrastructurii limitate pentru creșterea găinilor în aer liber și a costurilor mai mari de producție.
Țara noastră a exportat, în prima jumătate a anului curent, aproape 11 milioane de ouă în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, după obținerea, în 2023, a dreptului de export a ouălor moldovenești pe piața blocului comunitar.








