Femeia care protejează natura - Jurnalul Săptămânii, 4 decembrie
Femeile Moldovei 4 decembrie 2021, 19:55 | 2595

Era pe cale să plece în străinătate, pentru a-și crea alt viitor, dar a mai stat puțin pe gânduri și a ales să facă o carieră de succes acasă. Acum, Valentina Rusu este șeful Inspectoratului de Mediu Soroca și zice că atâta timp cat îi va permite sănătatea, va păzi tot ce este frumos și natural în jurul ei.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Când am început activitatea mea de serviciu în anii 1996 mi s-a propus niște prieteni să mă ajute financiar să pot pleca cu ei după hotare, dar eu am refuzat. Dintr-o parte eu mă socot o mamă bună, din altă parte mă socot un patriot al Moldovei, fiindcă în vremuri grele care au fost tot aici am fost și nu am plecat mai departe, am rămas pe pământul meu."

Căsătorită, mamă a doi copii, bunică, Valentina Rusu face parte, fără doar și poate, din categoria femeilor influente în administrația soroceană.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "În 1994 era loc vacant la Inspecția Ecologică Soroca, pe acea vreme era Agenție de specialist pe compartimentul protecția aerului atmosferic. De atunci activez aici, începând de la zero ca specialist coordonator, trecând toate treptele, învățând permanent."

A știut că va reuși și era încrezătoare. A muncit mult și acum se bucură de performanțe.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Este greu în acel context, pentru că noi trebuie să fim, este părerea mea personală, dar un inspector al mediului trebuie să fie și ecolog și psiholog și jurist, ca să știe legislația. Fiindcă cu omul ca să ajungă la el, anume omul simplu, cu agenții economic este mai ușor de lucrat, fiindcă este legea și el în procesul de activitate trebuie să corespundă cu legislația în vigoare."

Pentru că a demonstrat calități profesionale, în 2013 a fost promovată în funcția de conducere a Inspectoratului de Mediu Soroca.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "La noi nu există șef și subaltern, noi toți suntem inspectori de mediu și vreau să mă laud că am o echipă foarte bună, avem specialiști școliți cu mulți ani lucrați în domeniul dat, noi ne completăm unul pe altul, ne ajutăm unul pe altul și asta e foarte bine când ai cu cine lucra."

Valentina Rusu spune că în acest gen de muncă este greu să reușești fără o conlucrare cu alte structuri.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Am fost în raiduri cu poliția, în fâșii ca să depistăm tăieri ilicite, am o conlucrare foarte bună cu Inspectoratul de poliție și cu Inspectoratul de Frontieră am găsit limbă comună cu toate structurile care sunt în teritoriu. Când omul este singur este mai greu, dar când suntem ajutați, suntem înțeleși, când lucrăm într-un tandem cu alte servicii e foarte bine și sunt rezultate."

Chiar în timpul filmărilor, inspectorii de mediu au fost anunțai de către locuitorii unei comune din raionul Soroca despre faptul că un sătean a dat foc la frunze în propria ograda, iar fumul dens ar fi împânzit localitatea.

Valentina Rusu nu uită și de viața personală. Este greu, spune inspectorul de mediu, să combini viața de familie cu serviciul, dacă nu ai susținere de acasă.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Sigur, acasă trebuie să fie acea persoană care să te înțeleagă, și cand vii acasă și îți povestește unele momente, trebuie să fii înțeleasă, susținută, familia face mult pentru o doamnă."

Valentina Rusu zice că este o femeie puternică și este mereu gata să înfrunte greutățile.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Nu mă văd în alt domeniu fiindcă sunt ca peștele în apă , dacă noi opt ore suntem la serviciu, eu aș spune că suntem mai mult la serviciu fiindcă sunt momente când noi plecăm anume seara. Fiindcă dacă să depistăm mai multe cazuri de tăieri ilicite sau de vânătoare."

Valentina Rusu le învață pe toate femeile care vin la Inspectoratul de Mediu să nu le fie frică de nimic. Șeful Inspecției Ecologice Soroca are un mesaj pentru toți telespectatorii noștri.

VALENTINA RUSU, șeful Inspecției Ecologice Soroca: "Vreau să ies cu un apel la toată lumea: păstrați, păstrați ce ne-a dat nouă Dumnezeu, ne-a dat într-adevăr un pământ foarte bogat. Moldova are patru anotimpuri, nu toate țările le au, noi suntem bogați și cu ape și cu păduri, numai trebuie să le păstrăm. Eu înțeleg că starea economică pe unii îi pune să facă unele lucruri care ele sunt contrar legislației, dar trebuie să ne gândim la copii noștri, fiindcă ce o să lăsăm la urmașii noștri dezastru."

Valentina Rusu ne-a mărturisit că va fi la straja protecției mediului atâta timp cat îi va permite sănătatea

Opinia ta contează. Comentează!