Post Scriptum cu Alex Cozer: Gafele din operațiunea „Șor”

Am asistat ieri la rezultatele unei operațiuni din partea structurilor noastre de drept, Procuratura, CAN, SIS, demult așteptată și care, în sfârșit, ar trebui să trezească și ceva încredere în eficiența acestora. Din păcate, o mare parte din rezultatele operațiunii a fost irosită din cauza scurgerilor de informații care au ajuns rapid la grupul criminal organizat Șor, care a reacționat.

La sfârșitul săptămânii trecute, Șor deja vorbea public că urmează arestări în rândurile grupării sale. Tot atunci, Marina Tauber primea undă verde din partea judecătorilor pentru a zbura în Israel. Astea sunt însă doar lucrurile cunoscute public. Pentru că în această perioadă s-au mai întâmplat mai multe lucruri care au periclitat rezultatele acțiunii și au făcut ca mai mulți suspecți să părăsească țara între timp.

Nu mai puțin de 7 suspecți în acest dosar, unii dintre ei care, din informațiile mele, ar fi urmat să fie arestați ieri, au părăsit Republica Moldova între 10 și 16 iulie.

Primul dintre ei a fost Tudor Balițchi, care la 10 iulie a plecat la bordul unui avion cu destinația Tel Aviv. Balițchi, fost șef la vamă în perioada în care premier era Filat, apoi angajat al lui Șor, este unul dintre cei care apar în înregistrările făcute publice de CNA cu pungi cu bani.

La 16 iulie, țara a fost părăsită la bordul unui avion cu destinația Istanbul și de către Igor Himici, un alt erou al înregistrărilor de ieri. Himici apare și el în imagini cu teancuri cu bani, iar presa a publicat și o notă din agenda sa privind diferite tranzacții cu bani provenind din mai multe jurisdicții. Tot la 16 iulie au mai plecat 5 suspecți.

Să plece i s-a permis chiar și Marinei Tauber. Chiar dacă aceasta avea interdicție de a părăsi țara, un judecător de instrucție din țara cu cea mai umană justiție din lume în raport cu infractorii, a lăsat-o să plece.

Tauber s-a întors, pentru că e singura care are vizibilitate dintre cei 8 și probabil a fost convinsă de Șor să vină acasă, pentru a se victimiza. Dar și pentru că are încredere că oamenii din justiție și guvernare care încă lucrează pentru grupările criminale, vor avea grijă s-o scape basma curată.

Iar acum începe o altă parte interesantă. Pentru că din informațiile mele cei care l-au avertizat pe Șor sunt personaje care dețin funcții importante în stat.

Ei au fost promovați recent și se bucură de încredere guvernării. Iar alții sunt protejați, chiar dacă au făcut câteva gafe notorii. În acest caz este de datoria instituțiilor de drept să-i identifice. Și nu doar de datoria, ci chiar de obligația acestora. Pentru că 6 din cei 7 suspecți au părăsit țara la 16 iulie.

Toți într-o singură zi! Acest lucru nu poate fi o simplă coincidență. Iar aceste acțiuni, repet, nu doar că zădărnicesc ancheta, dar o și pot comprimite iremediabil.Grav este și că astfel de lucruri nu se întâmplă pentru prima dată. Noi am mai asistat și în trecutul recent la cazuri în care de unele percheziții deja se știa din timp, iar suspecții reușeau să părăsească țara sau să scape de materialele compromițătoare.

Pentru că dacă dacă se va continua în ritmul ăsta, dacă infractorii și criminalii vor fi avertizați chiar din interior, vor avea timp berechet să se organize, să scape și să saboteze ancheta. Dincolo de toate, acțiunile instituțiilor de drept arată că acolo mai există profesionalism și oameni curajoși. Ei trebuiesc încurajați și susținuți. Dar, în același timp, trebuie să le fie create toate condițiile pentru a-și face munca. Cu o mare, mare atenție la judecători. Cei care se pare că în continuare sunt principalii sabotori ai schimbărilor.

Iar cârtițele, oamenii din sistem care continuă să lucreze pentru criminali, identificați cât mai rapid, eliminați și pedepsiți conform legii. Odată ce vor fi scoase în față câteva astfel de exemple, sunt convins că numărul celor dornici de a turna se va micșora semnificativ.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezvăluirile avocatului lui Filat

23 septembrie 2022, 20:47

Exact acum doi ani, în acest studio, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rușii, pe cale să piardă tot

22 septembrie 2022, 21:15

Ieri, 21 septembrie, a fost Ziua Internațională a Păcii. În același timp, la...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția moldavă, cea mai umană din lume

16 septembrie 2022, 21:47

Sergiu Sîrbu este probabil cel mai prolific politician moldovean la capitolul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au activizat diversioniștii

15 septembrie 2022, 20:32

În contextul crizei din regiune, provocată de invazia criminală a lui Putin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Maia Sandu a vizitat Gagauzia

9 septembrie 2022, 21:40

Săptămâna trecută, spațiul public a fost marcat de câteva incidente care ne-au...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Șantajul energetic nu mai funcționează

9 septembrie 2022, 00:17

După mai bine de jumătate de an de invazie a Rusiei în Ucraina, regimul lui...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

5 august 2022, 22:40

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, sursă de bani pentru Șor

4 august 2022, 23:08

Tribunalul internațional de arbitraj de la Stokholm a dat ieri dreptate Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Voronin și-a schimbat retorica

29 iulie 2022, 19:59

Voronin s-a ținut de cuvânt. Dacă vă gândiți că mă refer la vreo promisiune...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE